Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати, белете ги
Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати и най-добрият начин да се спасите от натравяне, е като ги белете. Най-високо е съдържанието на вредните химически елементи, получени след торене, в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. За да ограничите вредното въздействие, задължително ги накиснете във вода. Трябва да постоят поне половин час в легена с течността, съветва диетологът проф. Донка Байкова.
Тя уточни, че нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система, каза тя в „Здраве, България“ по Нова телевизия.
„За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука- нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули“, каза още проф. Байкова. Добави Коментар