Отврат! Инспектори откриха развалено месо в хранителен магазин в Долно Езерово
Стара шунка и свински бутове се предлагали във витрината на търговския обект, въпреки че мястото им било в коша за боклук. За нередностите възмутен жител подал сигнал в сайта на Агенцията по храните. Инспекторите проверили на 20 януари т.г. търговския обект на улица „Захари Зограф” 122, който е собственост на ЕТ „Тина- Златина Дончева”.
Във витрината имало за продажба с обявена цена варено-пушена формована луканка от свински бут и пилешко филе с изтекъл срок на годност. Шунката трябвало да бъде изхвърлена 3 дни по-рано, на 17 януари, а пушеното филе с 4 дни, а свинското с цели 5 дни. Инспекторите съставили акт за нарушение на чл.20, ал.1,т.3 от ЗХ вр. т.34 от ДР на ЗХ. Определената глоба по него била за 1000 лева.
При съставянето на акта собственичката не направила възражения. Търговската обаче се опитала хитро да се измъкне от отговорността. Тя в последствие депозирала писмено такова, в което посочила, че изложените храни са били отделени в единия край на витрината за отстраняването им оттам, а не за продажба.
Старите и развалени храни обаче са били изложени във витрина с обявени цени, следователно са се предлагали за търговска продажба, поради което не може да се приема за състоятелен довода на жалбоподателя, че процесните стоки са били отделени за отстраняване, става ясно от решение на Бургаския районен съд.
Разпоредбата на чл.48, ал.1 от ЗХ предвижда, че който наруши разпоредбите на този закон или наредбите по прилагането му, извън случаите по чл.38 - 47, се наказва с глоба от 500 до 1000 лева, а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 1000 до 2000 лева. Според ал.2 за нарушение по ал.1, извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 2000 лева, а при повторно нарушение - от 2000 до 4000 лева.
4
Коментара по темата
4.
до 3
28.04.2015 13:05:21
Оф, аман от незнаещи многознайковци. Аве, брато, като не си запознат, не се обаждай бе, че ставаш смешен. Точно в големите вериги проверките са постоянни и обстойни, защото там няма как да напълнят торбичките на проверяващите. Докато в бакалиите, всичко е мижи да те лажим.
3.
До №1
28.04.2015 10:42:57
В бакалиите държат месо не повече от 5-10 кг и може да се каже, че в повечето случаи ще е прясно, защото количеството е малко и се зарежда по-начесто. Ами големите магазини - Кауфланд,Лидл,Карфур,Болеро и т.н. - стотици килограми месо със съмнителна годност и нула проверки от страна на Агенцията по храните (или проверките установяват, че всичко е ок). Как става това? Отговор: смазване на малкия търговец и принудителното му изгонване от пазара. Това е целта. В европейските държави, магазини като Кауфланд и Карфур, както и моловете, не са в жилищните квартали, като по този начин малките бакалии и магазинчета са посещавани и предпочитани.
2.
RS
28.04.2015 10:40:55
Има ли нещо което да ни е наред ???
1.
ха ха
28.04.2015 10:06:00
А, добър ден. Всички бакалии са така, ама ние все големите вериги плюем.