Продават козунаци с хартиен „деликатес“
Нормално е във Великденските козунаци да има брашно, яйца, захар и мляко, в някои може да откриете и хартия. Нормално ли е за празниците да си купуваме такива книжни „деликатеси“, пита възмутена дама в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.
Ако не искате да ядете хартия, можете да си направите козунаците и сами, съветва друга дама. Нужни са ви 1 кубче мая, 1 кг. брашно, 200 гр масло, 100 гр олио, 50 гр мас, 320 гр захар, 300 мл прясно мляко, 6 яйца и 1 жълтък за мазане. Първо трябва да разбиете в съд 3 яйца, три жълтъка, 250 гр захар и млякото. В друг съд пък се смесват 50 мл мляко с маята и 20 гр захар. Прибавете към тях и една супена лъжица брашно. Маслото, олиото и маста се стапят в отделен съд. В голяма купа се пресява брашното. Прави се кладенче в средата и се слага яйчената смес, а после сместа с маята и мазнината, меси се. Оставя се да втаса. След това се дели на три еднакви топки, които се оформят на дълги ленти и се плетат на плитки. Слагат се в намазнена тава. Когато втасат, се мажат с един жълтък, две супени лъжици олио, поръсват се със захар. Пече се първо отдолу, а после от двете страни. Добави Коментар