Половината от оцветителите в боите за яйца са вредни за здравето
Символът на пролятата Христова кръв - червеният цвят, се оказва най-опасен. Той се получава от оцветителя Е102, познат още като канцерогенния тартразин. В черния списък влизат още Е110 - сънсет, използван за жълто, Е131 - за синьо, както и Е142- за зелено. В най-общия случай багрилата водят до различни видове алергии.
Въпреки страничните реакции тези оцветители са разрешени за продажба на територията на страната ни. Причината - България се придържа стриктно към общите европейски изисквания и европейския пазар.
И след като отговорните власти не могат да ограничат продажбата на вредните багрила, зависи от потребителите дали ще ги използват. Някои от тях изхвърлят боите е Е-та, според други обаче, след като тези оцветители не се употребяват често, не крият риск.
Колкото и странно да изглежда яйцата дишат. Те има пори в черупката си, а от там боята прониква до вътрешността. Затова експертите съветват, ако не използвате натурални багрила, белете не само черупката, но и ципата на яйцето.
3
Коментара по темата
3.
do 2
11.04.2015 13:58:20
Природно ли си тъп или ти си един от тези продавачи?? Човека ти обяснява,че не е нормално да вдигаш цена,само защото има опашка,идиот такъв!! Катослагаш цена -такава ще е до края!! Гадни измекяри ! Твоята трапеза сигурно е доста богата, на гърба на хората,които не могат да си купят,шматка убита!!
2.
...
11.04.2015 12:52:14
А ти какво искаш да ядеш агнешко за 2 лева ли? Като искаш агнешко ще плащаш ако ли не има и друг вариант-купуваш си кайма Народна от 80 стотинки пакетчето и кило пилешки фенери от 2 лева след това минаваш през сергиите и си вземаш кило наливна ментовка за 4 кинта и ето ти трапеза за празника. Трапеза за такива шушляци като теб дето искат да се посерат от ядене и пиене ама да е без пари.
1.
Ха
11.04.2015 11:36:14
Вчера петък, велики петък, ходих на краснодар за агнешко. Когато отидох агнешкото беше на 11лв килограма, обаче имаше опашка и реших първо да купя зеленчуци, когато се върнах на магазина за агнешко опашката пак беше голяма но цената беше вече 12лв, докато мине половината опашка цената скочи на 13лв и успя да ме накара да си тръгна без агнешко. Такава наглост, заради опашка, да се качва цената на охладено месо не бях виждал и чувал, през всичките 25 години преход и през всичките 45г соц.
Много алчни са станали бургазлии!
Много алчни са станали бургазлии!