Боята за яйца била опасна, проф. Байкова съветва да ги боядисваме със сок от цвекло и от куркума
Великденските яйца може да бъдат опасни за здравето ви, ако са боядисвани с боя от магазина. Използвайте натурални багрила, съветва диетологът проф. Донка Байкова.
„Синтетичните оцветители може да са безвредни за малко яйца, но на Великден ще изядете не едно или две, а много. Тогава има риск за организма най-вече на децата и възрастните хора. Уязвими са и бременните жени, а така също и кърмачките“, каза в „Добро утро, България“ по ТВ7 проф. Байкова.
„По ръчичките на децата попада боята, а оттам отива в устната им кухина. Това крие риск от стомашно-чревни проблеми. Затова използвайте натурални оцветители! Например може да вземете извлек от мораво цвекло. Трябва обаче яйцето да постои повече време в боята. Има червена боя, която е извлек от червен пипер и жълта от куркума“, каза още диетологът.
Шеф Петров пък съветва в съда за варене да има толкова яйца, колкото е площта му. Добре е тя да е ледено студена. За да станат яйцата бораци, е желателно да се постави в тенджерата фолио, за да се направи вакум. Поставете и чиния отгоре, с която да ги захлупите хубаво, добавя кулинарният специалист. Добави Коментар