Внимание! Обгазяват тонове банани в Бургас, за да зреят по-бързо
Разследването започва от Бургас, защото тук всеки месец тук пристигат хиляди тонове банани, внесени от Еквадор.
Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Притеснителният сигнал обаче е, че бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Плодовете обгазени с препарат съдържат 90% етилов алкохол.
В разследването се включва и екип на БАХБ, който обаче не установява нищо нередно в спомената складова база."Лично аз не установих проблем. Не виждам съмнителни процедури", категорична е Дафинка Главанска, старши инспектор в службата и дългогодишен член на общинската структура на БСП в Бургас.
Служителите на фирмата от своя страна подскочиха като ужилени и отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но все пак намериха за нужно да обяснят, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.
14
Коментара по темата
14.
Milanski
09.03.2015 04:55:38
90% етилов алкохол, интересно. Откъде да си ги купя тези бананки?
13.
социолог
08.03.2015 23:08:32
Оставете бананите. Целия български народ има нужда от тази процедура, че вече 25 год. тъпчем на място без да сме узряли.
12.
агрохимик
08.03.2015 19:51:22
Тази технология е позната най-малко от тридесет години под името "degreening' Разработката е на САЩ Ранните цитруси които са зелени на цвят за да могат да вземат по-висока цена се подлагат на такава обработка.Така например купувайки лимони с жълт цвят от средиземноморски производител в ранния октомври със сигурност са "degreened"В по стари времена по кашоните за Европа имаше надписи за това и инструкция да не се консумират корите.
11.
чичовото
08.03.2015 16:15:18
до 8 цената от 13$ е прогнозна за продажба в България
10.
дядо-2
08.03.2015 14:15:38
Да това е практика, но "журналистите" откриха строго пазената "тайна" след няколко десетилетия. Браво на писачите! Скоро може да разберати тайната, че млякото се пастьоризира, преди да го изпием.
9.
Бург USA
08.03.2015 12:54:06
Защо са чак от Еквадор няма ли в Африка наблизо...размърдайте си задниците, това със Газа ми изглежда опасно...
8.
до 7
08.03.2015 12:45:12
Do 7: глупости в Щатите екобананите са $4 на килограм. Има къде ДС се вземат и за по евтино.
7.
чичовото
08.03.2015 12:38:26
на всякъде по света зелените банани се узряват с газ,а за екобананите няма как да се продават в България тъй като цената им е около 13 $ за килограм
6.
дядо
08.03.2015 12:09:22
Това е практика откакто се внасят банани,не че е полезна...Няма начин откъснат зрял банан да достигне до всички точки на света!Ако се позаинтересувате още малко ще разберете,че този газ се отделя от доматите и т.н.
5.
пиянде
08.03.2015 12:04:52
"Плодовете обгазени с препарат съдържат 90% етилов алкохол" - Уха-аа, излапвам 3 банана и връзвам кънките уж без да искам - ИДЕАЛНО извинение за пред жената!!!
4.
Георги
08.03.2015 10:06:08
Абе малоумници псевдожурналисти вие открихте топлата вода бе .... смешки .Как очаквате тия банани да прекосят половината планета и да дойдат годни за консумация ако там ги товарят узрели до сега никой не е умрял от консумация на банани.Обаче някой може да умре от смях като ви чете сензационните разкрития .
3.
бананоядец
08.03.2015 09:55:35
Амчи кво до идем, чи дансъ Утровим?
2.
Бург USA
08.03.2015 09:53:28
Моля кажете дали е отровен този етилен газ? Също, навън хората имат банани които са биологично чисти. Време е борсите във България да ги внасят. Време е да има много по голямо предлагане на плодове от Африка и Латонска Америка. Време да има стандарти и информация на плодовете какво съдържат, с какви химикали са обработени. Време е да ядем само най чистите продукти и да ни предупреждават за отровните. България трябва да излезе като лидер в чистата храна. Благодаря ви Флагман ме отворихте темата. Продължавайте в същия дух но с повече инвестигейтив журнализъм който също пробва храните в лаборатории, защото не може да се вярва на търговците, а в същото време трябва да направим така че да има много конкуренти на пазара за да държат цените ниски. Велика България! Нека да се храним с най чисто храни!!!
1.
риокоз
08.03.2015 09:24:47
Така правят банановите босове за да изкарат бързи пари, не ги яжте ще се утровите.