Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Общински съветник от Айтос кръсти селекциите си от вино на снахата и дъщерята

Петър Янев кръстил траминера на снаха си Стела, а червеното, на което е любителка дъщеря му получило името й-Краси, снимка faragency.bg
Ключови думи: Петър Янев, общински съветник, майстор-винар, Айтос, вино, Бургас,


Общинският съветник от Айтос Петър Янев е известен сред приятели и съграждани, освен като общественик, но и като изкусен майстор-винар. Виното му е страст и хоби вече 30 години, запалва се по лозарството и винарството от баща си, пише faragency.bg. През последните години редовно прекарва на километър от Айтос във вилната зона, където е засадил няколко декара нови лозови масиви. Преди време изкоренява старите и решава да ги разшири до пет декара. Виното, което слага всяка година е от този масив, рядко му се налага да купува грозде. Кръстил е вината си „Слънчевата лъка“, има и етикети с тази марка, които лепи на бутилките. Така се казва местността, където виреят гроздата от сортовете димят, памид и червен мискет.
Всяка година той слага бяло вино траминер и купажира една бъчва между каберне и мерло, точно купажа между двете червени грозда му е и любим. „Обикновено слагам до 1 000 литра, но 2014 бе много тежка и едвам се получиха 700 литра“. Кръстил двете вина на снахата и дъщерята. Снахата Стела обича траминер, а червеното, на което е любителка дъщеря му получило името й-Краси.

„На този район това е хубаво, че е наклонен терен и силно огрян от слънцето. За да стане гроздето се изисква около 30 градуса наклон и да не се застояват води, лозата добре вирее, а виното придобива добра захарност“, казва Петър Янев. За него хубавото айтоско вино става от купажирането на памид, димят и червен мискет. Тази рецепта са ползвали старите айтозлии още от началото на 20 век. Веднага след филоксерната криза по тези земи започнали да отглеждат тези сортове, по-късно прибавят и мускат отонел и вината започват да придобиват мискетов аромат.
1
Коментара по темата
1.
местен
15.02.2015 18:59:24
Абе журналя,не ставайте за смях-----ПОЛИТИК.Този човек е местен и свестен.Явно добър производител на вино като много хора,но от ел.техник--политик.Я ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШИТЕ.Това все пак е бащата на Георги Янев-----АРКУС--АВАТАРИ
  Добави Коментар
Тъжна вест във футбола Почина национал на Габон Направи обръщение към българското общество Рамазанов иска да носи още спортна слава на България, той е един от тримата ни настоящи олимпийски шампиони
Сръбският парламент избра ново правителство Депутатите взеха решение да гласуват поименно Сподели, че никога няма да... Лилиън е порн* модел
Лекар е обвинен за смъртта на 15 пациенти В Берлин Нафтата подписа с... Диагонал от чужбина се присъединява към "Нефтохимик"
Пускат нападателя на Дебора под парична гаранция Пловдивският районен съд промени постоянната мярка за неотклонение на подсъдимия Невероятен скандал в България В борбата
86-годишен крие боен пистолет и граната Мъжът нахлу в офис и се закани на персонала с убийство "Бомба" в имението с розите Ергените хванаха бас, който не изглежда от най-джентълменските
Направи разтърсващо признание Бил е жертва на тормоз като дете Британският върховен съд най-после разумно: Трансджендър жените да не се третират като жени Петимата съдии по делото взеха единодушно решение