Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Общински съветник от Айтос кръсти селекциите си от вино на снахата и дъщерята

Петър Янев кръстил траминера на снаха си Стела, а червеното, на което е любителка дъщеря му получило името й-Краси, снимка faragency.bg
Ключови думи: Петър Янев, общински съветник, майстор-винар, Айтос, вино, Бургас,


Общинският съветник от Айтос Петър Янев е известен сред приятели и съграждани, освен като общественик, но и като изкусен майстор-винар. Виното му е страст и хоби вече 30 години, запалва се по лозарството и винарството от баща си, пише faragency.bg. През последните години редовно прекарва на километър от Айтос във вилната зона, където е засадил няколко декара нови лозови масиви. Преди време изкоренява старите и решава да ги разшири до пет декара. Виното, което слага всяка година е от този масив, рядко му се налага да купува грозде. Кръстил е вината си „Слънчевата лъка“, има и етикети с тази марка, които лепи на бутилките. Така се казва местността, където виреят гроздата от сортовете димят, памид и червен мискет.
Всяка година той слага бяло вино траминер и купажира една бъчва между каберне и мерло, точно купажа между двете червени грозда му е и любим. „Обикновено слагам до 1 000 литра, но 2014 бе много тежка и едвам се получиха 700 литра“. Кръстил двете вина на снахата и дъщерята. Снахата Стела обича траминер, а червеното, на което е любителка дъщеря му получило името й-Краси.

„На този район това е хубаво, че е наклонен терен и силно огрян от слънцето. За да стане гроздето се изисква около 30 градуса наклон и да не се застояват води, лозата добре вирее, а виното придобива добра захарност“, казва Петър Янев. За него хубавото айтоско вино става от купажирането на памид, димят и червен мискет. Тази рецепта са ползвали старите айтозлии още от началото на 20 век. Веднага след филоксерната криза по тези земи започнали да отглеждат тези сортове, по-късно прибавят и мускат отонел и вината започват да придобиват мискетов аромат.
1
Коментара по темата
1.
местен
15.02.2015 18:59:24
Абе журналя,не ставайте за смях-----ПОЛИТИК.Този човек е местен и свестен.Явно добър производител на вино като много хора,но от ел.техник--политик.Я ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШИТЕ.Това все пак е бащата на Георги Янев-----АРКУС--АВАТАРИ
  Добави Коментар
Защо Николета Лозанова си крие лицето? Плеймейтката се омъжила тайно за Ники Михайлов бременна в 5-ия месец Проговори за Ивка Бейбе Евгени Генчев с ласкави думи за инфлуенсърката 
Стана 108 кила "Джоуи" е в тежка депресия Майката на Атижа прогони Петър Родителката на брадърката нахока бившия съквартирант на щерка си
61-годишна жена роди първото си бебе Майката и бебчето са в общо стабилно състояние, хубавата вест идва от Скопие, РСМ  "Увеличете помощта за Украйна" Зове Рюте
Meteo Balkans: Снежна виелица блокира половин България, метър сняг ще натрупа до часове Около обяд в петък от запад на изток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи "Казармата е загуба на време" Твърди известният актьор Станимир Гъмов
БАБХ: Има фалшив зехтин по българските магазини Към този момент гръцките компетентни власти не са отбелязали България като страна, която е канал за разпространение на фалшив зехтин Най-честите езикови бариери в комуникацията между пациенти и медицински персонал бяха дискутирани в Бургаския държавен университет Проектът се осъществява от Департамента по езиково и подготвително обучение, като главна роля в него заема доц. д-р Милен Тодоров, който е и ръководител на департамента
Остана без виза заради секс маратони Бони Блу искаше да организира оргия с абитуриенти, на властите я порязаха Дружба между ЦСКА и Манчестър Сити "Армейците" с важен гост