Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Глутамат – убиецът с божествен вкус

Изглежда вкусно, нали? Но причинява непоправими увреждания на здравето
Ключови думи:

Натриевият глутамат, който се влага в редица хранителни продукти на масовата индустрия, уврежда ретината и е причина за болестите на Паркинсон и Алцхаймер, става ясно от експериментално изследване.

Ако оставим настрана „малките странични ефекти” като гадене, повръщане, зачервяване на кожата и главоболие, натриевият глутамат може да нанесе сериозни щети в организма ви, които да се предадат и на поколението ви.

Доказано е, че при консумация от бременни, той се натрупва в плацентата и нанася трайни последствия на плода.
Най-коварното в случая е, че точно това вещество придава неустоимия вкус на много от продуктите, които хапваме редовно. Те са апетитни и буквално ни карат да се „пристрастим“ към тях.

Тази своеобразна зависимост също се дължи на натриевия глутамат, който има свойството на наркотиците да въздейства на рецепторите ни и така подсъзнателно, си внушаваме, че похапваме вкусен и питателен продукт.

Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където примамват с вкусно меню. Той се съдържа във всички колбаси, кренвирши, чипсове, сухари, готови супи, консерви, дори в бирата и къде ли още не. На чуждестранните продукти той е отбелязан с кода MSG.
Веществото се означава още с Е62, както и с названията: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и други.
Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.
Източник: puls
3
Коментара по темата
3.
Георги
19.01.2015 13:30:30
Измишльотини! Няма никакви доказателства, че причинява Паркинсон и Алцхаймер и че нанася непоправими щети на организма.
Това, разбира се, не означава, че не трябва да внимаваме какво ядем. Обикновено глутамат поставят в пълни боклуци като изброените в статията, а тях и без друго трябва да ги избягваме.
2.
нико
10.01.2015 08:29:23
След като го има в толоа продкти какво да ядем
1.
Vio
09.01.2015 21:36:31
Слаб 2 - Глутаматът няма свой собствен вкус, а камо ли божествен такъв. Той подсилва други вкусове само.
  Добави Коментар
40% от участниците във Vivacom Техническа Академия остават на постоянна работа или платен стаж в компанията Студентите ще имат възможност да посетят наземната сателитна станция Плана – най-голямата на Балканите Ипотечните кредити растат въпреки мерките на БНБ Ръстът на заемите през октомври е по-голям от тези през предните месеци4 
Мама ме научи: Вече не купувам масло. Свинската мас винаги е в хладилника ми Вижте как да си я приготвите вкъщи Хотелиери с групови дела срещу Booking Платформата ги лишава от право да продават на желани от тях цени
Намереният мъртъв в Огоста Весимир Илиянов е бил убит На този етап няма повече информация около хода на разследването Тати носи, мама меси: БГ младежите най-мързеливи в ЕС Официално само 6,5 на сто от учещите се хващат да бачкат
"Капките" се завръщат! Геро ще води шоуто Пица за 1000 лв.: Как майстор от Бургас впечатли Италия При гарнирането използвал магарешки кашкавал
Кирил Петков към Бойко Борисов: При избора България или Пеевски, вие избрахте Пеевски! Зависимостта в политиката се оказа най-големия порок! Това написа съпредседател на "Продължаваме промяната" Кметът Николай Димитров обяви начало на реконструкцията на важен пътен участък в Несебър Дейностите включват цялостно изграждане на тротоарни алеи и ремонт и преасфалтиране на пътното платно
Направи голям трансфер Божинов получи признание в Италия Те бяха близки приятелки, а днес са кисели, с фалшиви усмивки и напълно се игнорират Мегaн Маркъл билa „ядoсaнa“ зaрaди шoутo нa Виктoрия Бекъм, тъй кaтo през следвaщaтa гoдинa и тя ще стaртирa кулинaрнa пoредицa в стрийминг плaтфoрмaтa