Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 отровни храни, които мислим за полезни, вижте ги!

Не яжте семките на ябърките, макар и да се твърди, че сваляли холестерола
Ключови думи:

Ако някой ви попита дали бихте изяли парче отровна храна, вероятно бихте отказали. Подбирате храната си според вкуса, цената и съставките й, но знаете ли всъщност какво поставяте в устата си? Можете ли да повярвате, че редовно похапвате храни с токсични съставки, много от които са смятани за полезни?

Гъби
Не говорим разбира се за отровните гъби, за които е ясно колко са опасни. Говорим за това, че те са трудносмилаема храна, която ако не се консумира прясна, може да причини стомашно-чревни проблеми. Смята се, че на науката са познати повече от 35 000 вида гъби, от които 5% са отровни. Напоследък се говори много за мутация на гъбите, тъй като са по-низши организми и лесно се поддават на мутации. Макар че не е научно доказно, възможно е това да образува токсични вещества в ядливи гъби. Освен това гъбите имат способност да абсорбират тежки метали от почвата – олово, кадмий, живак, а това може да доведе до натравяне. Недоказано научно е и опасението, че ядлива гъба може да придобие качества на отровна, ако е в близост до нея, чрез смесване на мицела. Няма научни доказателства за това, но много често сред множество ядливи гъби може да се намери отровна, двойник на гъбата, което да обърка гъбарите.

Ябълки
„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“, твърди народът. Малко хора обаче са наясно, че ябълките съдържат в малки количества цианид. Токсичната съставка не се съдържа в месото, а в семките на плода, но много хора ги ядат заедно. Макар че отровната доза е висока, а семките от една ябълка няма да ви навредят, трябва да внимавате, особено ако давате храна на малки деца и бременни или кърмещи. Обикновено за да се разболеете, трябва да сдъвчите повече семена, но не е напълно невъзможно да се получат сериозни усложнения.

Рициново масло
Рициновото масло се счита за здравословна съставка в менюто, особено за подрастващите. Рициновите семки обаче съдържат токсичния белтък рицин и алкалоида рицинин. Рицинът дразни лигавицата на храносмилателния тракт, действа токсично на нервната и сърдечносъдовата система, уврежда бъбреците и черния дроб. Даже много малко количество от рицина може да доведе до коремни болки, повръщане, диария, а усложненията могат да са много сериозни. Рициновото масло обаче, преди да се използва за лекарство, се обработва, за да се премахнат токсините. Само една семка може да убие възрастен човек.

Бадеми
Повечето хора считат бадемите за ядки, но те са семена. Като храна и съставка за козметиката бадемите са много предпочитани, а се смята, че те са една от първите култивирани храни. Съществуват две разновидности – горчив бадем, който е диворастящ, и култивиран сладък бадем. В първата разновидност се съдържат токсични гликозиди, които най-често се премахват чрез обработка, за да се използват горчивите бадеми за масла и есенции. Семената съдържат цианид и в много държави продажбата на необработени бадеми е забранена. Може би не знаете, но тъй като са от един род, ядките на кайсията също съдържат отровен цианид и могат да са опасни за здравето. Нагряването унищожава отровата, затова можете да ги похапвате печени.

Череши
Черешите са също от рода на бадемите и кайсията, затова в костилката им се съдържа цианид. Токсичното вещество не се намира в месото, но може да се поеме чрез сдъвкване на твърдата костилка. Ако сдъвчете костилката или я оставите по-дълго време в устата си, много вероятно е в тялото ви да попадне водороден цианид, а ако тя се счупи или повреди, от нея веднага се отделя от цианида. Симптомите на леко отравяне включват главоболие, замаяност, безпокойство и повръщане, а погълната в по-големи дози, свойствата на отровата могат да причинят трудности с дишането, повишено кръвно налягане и ускорен сърдечен ритъм, както и проблеми с бъбреците. Затова хапвайте обезкостени череши или изплювайте веднага костилките след отделяне от месото.

Източник: „apteka-optima.com“
1
Коментара по темата
1.
Оф
21.12.2014 05:09:00
По голяма глупост не бях чела. Та има ли на света напълно не отровна храна? Няма! Във всяко растение се съдържат както полезни така и отровни съединения, важно е количеството на храната.
По голямата глупост е че бадема не бил ядка, а семе, коя ядка не е семе ми кажете? Орехът ли не е семе, лешникът ли, ядката на кайсията не е ли семе, фъстъкът ли, коя ядка не е семе?
Който пък малко е чел биология в 7 клас знае, че род розоцветни включва над 400 вида дървета сливи, череши, праскови, кайсии, бадеми и др всички те са розоцветни. А за всички тях важи правилото като за всички храни малко КОЛИЧЕСТВО.
  Добави Коментар
Свали връхните дрехи Андреа показа отлична кондиция Арестуваха го Проблеми за Ерик Мабиус
Шокираща смърт в Русия Известна жена почина по много нелеп начин Ваксина ще спира рака, преди да се развие в тялото Учените искат да обучат имунната система да разпознава и унищожава опасните клетки
Какъв е характерът ви според кръвната група Хората имат различен характер и кръвната им група играе важна роля за това Изяли сме 13 000 тона фалшиво сирене Количеството е по-голямо от произведеното през 2023 г.
Трагедия във Франция Във френските Алпи Неприятна новина за феновете на "Спайдърмен" Премиерата се отлага, но с малко...
Провал за България В старт на биатлона Още израелски заложници бяха освободени от Ивицата Газа Докато Израел трябва да пусне от затвора стотици палестинци
Украйна с удар по Русия Украински дронове удариха ключова руска петролна помпена станция  МВР със спешна акция, ще задържа вандалите от протеста в София След раняването на 10 полицаи, МВР предприема действия срещу агресията