Рязко поскъпване на зеленчуците през септември
Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31%, а на оранжерийните - с 20 на сто. Поскъпването през септември при краставиците от открити площи е 9%, а на оранжерийните – 5,6 на сто. През септември зелените чушки поскъпват с 12,6 на сто, а картофите - с 5%.
Повечето плодове поевтиняват през септември, като ябълките и гроздето са поевтинели с между 9% и 14%, а дините - с 3 на сто.
След рязкото поскъпване на лимоните в края на юли и началото на август, от средата на август и септември цената им се стабилизира, макар и на високо ниво - над 3,30 лв. за килограм. На годишна база обаче цената на лимоните се е покачила с около 60%.
В резултат на много фактори - неблагоприятни климатични условия, заболявания по растенията и ембаргото към Русия, цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през септември тази година останаха на по-високи нива спрямо същия месец на предходната година, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
През септември Индексът на тържищните цени беше сравнително стабилен, движеше се в тесни граници около 1,300 пункта и в края на месеца е на ниво 1,298 пункта. Индексът е с базово ниво от 2005 г. и отчита цените на хранителните стоки на едро.
Индексът през септември тази година не следва тенденциите, наблюдавани през същия месец на миналата година. През септември 2013 г. кривата на индекса започна да се покачва, като стигна до 1,345 пункта и след това запази възходяща тенденция до края на годината. На годишна база той е с 3,5 на сто по-нисък от септември 2013 г.
Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при градинските домати - 28 на сто, и при червените чушки - 25 на сто. При цените на оранжерийните домати, зелените чушки и гроздето се отчита ръст спрямо същия месец на миналата година с около 11-17 на сто.
Малко по-високи са цените през тази година и на ябълките и дините (3-4 на сто). На годишна база картофите поевтиняват с 26 на сто, оранжерийните краставици - с 22 на сто, и градинските краставици - със 7 на сто.
През септември при цените на захарта, фасула, ориза, олиото и млечните произведения има лек спад с около 1-3 на сто спрямо август. Незначително колебание нагоре има при цената на свинското месо и колбасите. Цените на брашното, яйцата и пилешкото месо се задържат около нивата от август. На годишна база цените на млечните произведения са почти без промяна. Месото и месните произведения поевтиняват с 2-3 на сто, само цената на каймата е със 7% по-ниска.
За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул - 9 на сто, но тенденцията през последните месеци е на стабилизирането й. Цената на ориза се качва на годишна база с 4,5 на сто.
Поевтиняването на захарта на годишна база е 33%, на олиото – 13%, и на брашното – 5,7 на сто. Цената на яйцата не се променя./ БЛИЦ Добави Коментар