Бирата е полезна почти колкото плодовете!
Нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).
Това бе потвърдено от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика. Проведено неотдавна изследване доказва, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.
Глутатионът пък е протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда.
3
Коментара по темата
3.
Бръмбарче
13.08.2014 11:21:38
То и във въздуха има сума ти вредни вещества , но го дишат хората. Който си пие биричка , вино или друго питие , надали ще се откаже от него , независимо с какво го плашат. Няма да живеем с орлите или костенурките я.
2.
Мишо бирата
09.08.2014 19:06:23
Това е вярно само за натуралната бира. В магазините не се продава.
1.
Diamandieva
09.08.2014 17:17:44
вредна е,бирата е натъпкана със спирт и стабилизатори,жива отрова,рушаща клетките на черния дроб!