Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Внимание! Кайма менте ни трови в жегите

Камата е единствено добра, ако си я смелете сами от месо вкъщи
Ключови думи:


Десетки случаи на натровени с некачествена или не добре съхранявана кайма има в последната седмица в цялата страна, алармират лекари. Все по-често при джипитата се преглеждат пациенти с тежки стомашни проблеми, хапнали различни ястия с кайма. Не малко от тях постъпват и в болница, за да лекуват сериозна инфекция. Според специалисти зачестилите случаи на натровени с кайма са знак, че се допускат сериозни нарушения при производството на месното изделие, както и при неговото съхранение.

Експертите от Агенцията по храните от своя страна заявяват, че не веднъж са се натъквали на кайма с изминал срок на годност, която обаче продължава да се предлага в магазините или се пробутва на щандовете за готова храна, вече сготвена.

Десетки глоби са поставени и на фирми производители. Повечето от тях са за използване на продукти с изтекъл срок на годност, които се влагат в каймата. Така в тарелките попадат стафилококови бактерии, които водят до натравяния.

Освен това специалистите алармират, че през лятото каймата се разваля бързо и е добре като цяло да се избягва нейната консумация. Мляното месо осигурява „апетитна” хранителна среда за микробите. Температурата и влагата са двата допълнителни фактора, които стимулират размножаването им. Тези фактори заедно с лошата хигиена допринасят за развитието на куп микроби. Най-често това са дизентерийни, салмонелозни и други, които обичайно не са болестотворни. Когато температурата се вдигне над 20-25 градуса, а влагата се повиши, бактериите тръгват да се множат в свръхгеометрична прогресия. Затова и отравянията с недопечени кюфтета и „полуживи” кебапчета са толкова чести. /pik.bg
1
Коментара по темата
1.
Георги
02.08.2014 19:27:57
За 5-6 лв кило кайма или за 30 ст кебапче какво очаквате качество ли месо ли да има вътре .....
  Добави Коментар
Получиха си парите Със сериозно закъснение... Перфектното шкембе Това ястие е кулинарна наслада
"Ти си предател!" Ралица Паскалева порица Станислав Христакиев в Игрите  Изневери на жена си, но после... Неверният съпруг бил публично унизен и накаран да носи срамни табели в оживен мол
Отново е на пазара Вместо пръстен и сватба, актьорът Филип Буков изчегърта жената до себе си и пак е ерген Загинал, бягайки от хотелската си стая Балконът бил неговия изход
Разследващ журналист твърди, че Ружа Игнатова е жива, крие се в Русия Много хора, свързани с Кремъл, също са ползвали услугите на криптокралицата Аржентински страсти в Дом на НХК Квартет „Либертанго“ и „Сбогом, Буенос Айрес“ в незабравима вечер
Експерт: Изпращаме годината в несигурна за бизнеса обстановка 19-годишен се вряза с колата си в ограда на къща По чудо няма загинали 
Има ли изход от парламентарната криза? БСП инициира разговори с пет групи Срещат се с депутати с ПП-ДБ, „Възраждане“, АСП, ИТН и МЕЧ Ще бъде ли издадена Европейска заповед за арест на Стоян Мавродиев? Софийски градски съд заседава