Внимание! Кайма менте ни трови в жегите
Десетки случаи на натровени с некачествена или не добре съхранявана кайма има в последната седмица в цялата страна, алармират лекари. Все по-често при джипитата се преглеждат пациенти с тежки стомашни проблеми, хапнали различни ястия с кайма. Не малко от тях постъпват и в болница, за да лекуват сериозна инфекция. Според специалисти зачестилите случаи на натровени с кайма са знак, че се допускат сериозни нарушения при производството на месното изделие, както и при неговото съхранение.
Експертите от Агенцията по храните от своя страна заявяват, че не веднъж са се натъквали на кайма с изминал срок на годност, която обаче продължава да се предлага в магазините или се пробутва на щандовете за готова храна, вече сготвена.
Десетки глоби са поставени и на фирми производители. Повечето от тях са за използване на продукти с изтекъл срок на годност, които се влагат в каймата. Така в тарелките попадат стафилококови бактерии, които водят до натравяния.
Освен това специалистите алармират, че през лятото каймата се разваля бързо и е добре като цяло да се избягва нейната консумация. Мляното месо осигурява „апетитна” хранителна среда за микробите. Температурата и влагата са двата допълнителни фактора, които стимулират размножаването им. Тези фактори заедно с лошата хигиена допринасят за развитието на куп микроби. Най-често това са дизентерийни, салмонелозни и други, които обичайно не са болестотворни. Когато температурата се вдигне над 20-25 градуса, а влагата се повиши, бактериите тръгват да се множат в свръхгеометрична прогресия. Затова и отравянията с недопечени кюфтета и „полуживи” кебапчета са толкова чести. /pik.bg Добави Коментар