Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Внимание! Кайма менте ни трови в жегите

Камата е единствено добра, ако си я смелете сами от месо вкъщи
Ключови думи:


Десетки случаи на натровени с некачествена или не добре съхранявана кайма има в последната седмица в цялата страна, алармират лекари. Все по-често при джипитата се преглеждат пациенти с тежки стомашни проблеми, хапнали различни ястия с кайма. Не малко от тях постъпват и в болница, за да лекуват сериозна инфекция. Според специалисти зачестилите случаи на натровени с кайма са знак, че се допускат сериозни нарушения при производството на месното изделие, както и при неговото съхранение.

Експертите от Агенцията по храните от своя страна заявяват, че не веднъж са се натъквали на кайма с изминал срок на годност, която обаче продължава да се предлага в магазините или се пробутва на щандовете за готова храна, вече сготвена.

Десетки глоби са поставени и на фирми производители. Повечето от тях са за използване на продукти с изтекъл срок на годност, които се влагат в каймата. Така в тарелките попадат стафилококови бактерии, които водят до натравяния.

Освен това специалистите алармират, че през лятото каймата се разваля бързо и е добре като цяло да се избягва нейната консумация. Мляното месо осигурява „апетитна” хранителна среда за микробите. Температурата и влагата са двата допълнителни фактора, които стимулират размножаването им. Тези фактори заедно с лошата хигиена допринасят за развитието на куп микроби. Най-често това са дизентерийни, салмонелозни и други, които обичайно не са болестотворни. Когато температурата се вдигне над 20-25 градуса, а влагата се повиши, бактериите тръгват да се множат в свръхгеометрична прогресия. Затова и отравянията с недопечени кюфтета и „полуживи” кебапчета са толкова чести. /pik.bg
1
Коментара по темата
1.
Георги
02.08.2014 19:27:57
За 5-6 лв кило кайма или за 30 ст кебапче какво очаквате качество ли месо ли да има вътре .....
  Добави Коментар
Защо все повече хора търсят панелни жилища Брокер отговаря на въпроса 18-годишният баскетболист Йоан спаси кръста в Айтос  11-класникът извади кръста от река „Славеева“
Здравето й хич не е добре, с остра дихателна недостатъчност е Лекарите нямат обяснение за здравословното й състояние Иванка от третия етаж ме научи как да правя тези зелеви кюфтенца – есен и зима не минават без тях Зелевите кюфтенца се запържват в тиган със сгорещено олио на среден огън до златисто от двете страни
20-годишен загина на място при катастрофа край Сливен Зад волана на Голфа-убиец е бил 18-годишен младеж Сънародник нападна българка в Германия! Ужасът е голям Съдия е издал заповед за арест за опит за непредумишлено убийство
В България жилище от 100 кв. м струва 199 средни заплати Средностатистическият турчин трябва да работи над половин век, за да изкара сумата за апартамент Най-скандалната акушерка шокира с тези думи Моето намерение е било изцяло чисто към тези дечица, твърди тя
Ключови дни след провала на преговорите, президентът Румен Радев ще връчва мандата Бюджетът влиза за обсъждане в бюджетната комисия във вторник Той не умира "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира", написа Христо Ботев в баладата "Хаджи Димитър". Произведенията и делата на Ботев пък остават безсмъртни в паметта на българите
На Йордановден: Първи спасиха кръста в... В град Шипка, област Стара Загора 64-годишна богаташка: Спя само с млади мъже, защото... Любопитна история в САЩ