Вижте къде в Бургас може да опитате оригинални италиански вина
В различните региони на Италия вината се открояват едно от друго със специфичния си начин и технология на производство и с различните сортове грозде, от които се приготвя то. Североизточният ъгъл на Италия е място, където се правят едни от най-добрите вина, особено харесвани от хора, които обичат да експериментират с ароматите и вкусовете. Районът Трентино — Алто Адидже е популярен с отглеждането на Шардоне, Мюлер-Тургау, Пино Блан, Ризлинг, Пино Гриджио, Силванер, Совиньон Блан и Гевюрцтраминер от белите, а като представители на червените може да споменем Каберне Совиньон, Мерло, Пино Неро (Пино Ноар) и местните Лагрейн, Шиава и Ламбруско.
Северозападната част на Италия, е може би най-вълнуващата област, когато говорим за вино. Тук във винени региони Вале д’Аоста, Пиемонт - "Roero Arneis"бяло вино Цвят искрящо жълто. Аромат на бели цветя и плодове. Вкус на свежи тропически плодове. Подходящо за зеленчукови антипасти, бели меса и риба.
Районът на Пиедмонт е разположен в полите на Алпите в северозападната част на Италия. Голяма част от района е негостоприемна за отглеждането на лози, но на местата където условията позволяват, са засети белите сортове Москато ди Асти, Москато Канели, Арне и Кортезе, а преобладаващите червени са Небиоло, Барбера, Долчето, Григолино, Весполина и Бонарда.
Сред най-популярните бели сортове на Венето са Гарганега, Требиано, Просеко, Пино Бианко и Шардоне, а лидерите сред червените са Корвина, Рондинела, Молинара, Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран.
Умбрия си прилича с района на Тоскана не само като разположение и частично сортово застъпване, но и по това, че и тук има пионери сред винопроизводителите, които прескачат ограниченията и създават супер трапезни вина (super vini da tavola). Сред най-популярните бели сортове на Умбрия са Требиано, Грешето и Вердельо, а от червените най-познатите са Санджовезе, Пино Неро, Сагрантино и Канайоло. Постепенно своето място намират и внесените от чужбина сортове като Каберне Совиньон, Мерло и Шардоне.
Районите Ломбардия и Лигурия се намират над 36 DOC. Използват се белите сортове Катарато, Грило, Дамаскино и Изнолиа, а отскоро се използват и червени сортове. Марсала е ликьорно вино, което наподобява вината Шери и Порт и е с алкохолно съдържание 17-18%.
Вината, които се произвеждат от тези сортове грозде, може да дегустирате и закупите и в Бургас в стилния магазин Gusticceria Food. Магазинът, намиращ се на ул „Адам Мицкевич“ 7 в Бургас, в близост до Пантеона, предлага и месни деликатеси, италиански сирена и италиански специалитети приготвени на място. Там има и прясно изпечен хляб и типични италиански деликатеси, приготвени със сертифицирани за качество продукти.
Повече информация може да видите тук: www.facebook.com/GusticceriaFoods