Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хитринка! Как да премахнем нитратите от зеленчуците и плодовете?

Кисненето за по час в студена вода е задължително
Ключови думи: зеленчуци, нитрати, хитринки, отстраняване

Не всеки има възможност да отглежда в собствена градина плодовете и зеленчуците, които консумира. Тези, които купуваме от пазара обаче, много често са обработени с голямо количество нитрати. Затова е необходимо да знаем някои полезни техники, с които ще премахнем до колкото е възможно вредните за нас вещества. Ако няма как да готвите само домашни продукти, вижте следните съвети.

Картофи - обелете ги и разрежете наполовина. След като заврат, ги изцедете и ги доварете в нова вода. Този съвет помага, тъй като нитратите в картофите се натрупват главно под кората и в сърцевината на грудката.
Зеле - преди готвене го разрежете на парчета и го накиснете за 1 час в студена вода. Нитратите в зелето се натрупват най-вече в дръжката му, така че се замислете затова, ако сте почитатели на т.нар. "кочан".

Моркови и цвекло - при тях нитратите се натрупват предимно във върховете на корена (мустачките), така че винаги ги премахвайте. Ако забележите, че те са къдрави, а не прави, най-добре не купувайте тези зеленчуци. Същото се отнася и за репичките.

Домати - избирайте домати с по-тънка люспа. Ако цветът им е неравномерен, сякаш на места не са напълно узрели, вероятно имат нитрати. Ако разрежете домата и видите вътре бели нишки, това също подсказва за нитрати. Най-добре ги накиснете за 1 час в студена вода.

Краставици, тиквички, патладжан - за да се отървете от нитратите в тях, отрежете дръжките им и накиснете зеленчуците във вода за 1 час. Избирайте краставици с тревнозелен цвят. По-тъмният цвят говори за повече нитрати.

Зелена салата, маруля - тя е любимка на нитратите, затова винаги отрязвайте надълбоко дръжката й и накисвайте листата в студена вода за 1 час.

Ябълки, круши - в тях има не само нитрати, но и опасни вещества за по-дълго съхранение на плодовете. По-добре ги обелвайте или накисвайте във вода преди консумация.

Дини - избягвайте да купувате твърде ранни дини. Ако попаднете на диня с големи бели нишки във вътрешността, по-добре се въздържайте от консумацията й. Освен това, те са най-трудно смилаемата част от плода. Нитратите се натрупват най-вече в кората и точно под нея, така че я изрязвайте добре.

Грозде - възможно е да е обработвано с редица препарати за защита от насекоми, както и за по-продължителното му съхранение. Затова го измивайте обилно под течаща вода. За предпочитане е да не преглъщате всички люспи. /framar.bg
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Разплакаха я В "Ергенът" Стана ясно дали е спал със 72-годишна Диньо и жената са само приятели
Шеф Ангелов към готвачките в Hell`s Kitchen: Имате яки трътки Кулинарният гуру похвали бургазлийката Тоби и Марина, чинията им била като за списание Прославят България Брат и сестра с отличия на СП
Джорджеску внася кандидатурата си за президент на Румъния на 7 март Независимият крайнодесен кандидат спечели първия тур на президентските избори на 24 ноември Организира мащабна среща Ганчев иска да е начело на борбата
Русия започна важни преговори с... УЕФА България с впечатляващо представяне на най-големия форум за туризъм в Германия Мирослав Боршош откри най-мащабния български щанд досега в Берлин
Спешен ход в "Ергенът" Виктор май не остави шансове на Мартин с една от най-интересните дами Сръбският Слави Трифонов почина, точно така, както Ванга му предрече Легендата Саша Попович умря в съня си
Развитие по казуса с кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер заяви, че ще обсъди със семейството си дали да обжалва... Почина голямо медицинско светило Напусна ни проф. д-р Милан Миланов