Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хитринка! Как да премахнем нитратите от зеленчуците и плодовете?

Кисненето за по час в студена вода е задължително
Ключови думи: зеленчуци, нитрати, хитринки, отстраняване

Не всеки има възможност да отглежда в собствена градина плодовете и зеленчуците, които консумира. Тези, които купуваме от пазара обаче, много често са обработени с голямо количество нитрати. Затова е необходимо да знаем някои полезни техники, с които ще премахнем до колкото е възможно вредните за нас вещества. Ако няма как да готвите само домашни продукти, вижте следните съвети.

Картофи - обелете ги и разрежете наполовина. След като заврат, ги изцедете и ги доварете в нова вода. Този съвет помага, тъй като нитратите в картофите се натрупват главно под кората и в сърцевината на грудката.
Зеле - преди готвене го разрежете на парчета и го накиснете за 1 час в студена вода. Нитратите в зелето се натрупват най-вече в дръжката му, така че се замислете затова, ако сте почитатели на т.нар. "кочан".

Моркови и цвекло - при тях нитратите се натрупват предимно във върховете на корена (мустачките), така че винаги ги премахвайте. Ако забележите, че те са къдрави, а не прави, най-добре не купувайте тези зеленчуци. Същото се отнася и за репичките.

Домати - избирайте домати с по-тънка люспа. Ако цветът им е неравномерен, сякаш на места не са напълно узрели, вероятно имат нитрати. Ако разрежете домата и видите вътре бели нишки, това също подсказва за нитрати. Най-добре ги накиснете за 1 час в студена вода.

Краставици, тиквички, патладжан - за да се отървете от нитратите в тях, отрежете дръжките им и накиснете зеленчуците във вода за 1 час. Избирайте краставици с тревнозелен цвят. По-тъмният цвят говори за повече нитрати.

Зелена салата, маруля - тя е любимка на нитратите, затова винаги отрязвайте надълбоко дръжката й и накисвайте листата в студена вода за 1 час.

Ябълки, круши - в тях има не само нитрати, но и опасни вещества за по-дълго съхранение на плодовете. По-добре ги обелвайте или накисвайте във вода преди консумация.

Дини - избягвайте да купувате твърде ранни дини. Ако попаднете на диня с големи бели нишки във вътрешността, по-добре се въздържайте от консумацията й. Освен това, те са най-трудно смилаемата част от плода. Нитратите се натрупват най-вече в кората и точно под нея, така че я изрязвайте добре.

Грозде - възможно е да е обработвано с редица препарати за защита от насекоми, както и за по-продължителното му съхранение. Затова го измивайте обилно под течаща вода. За предпочитане е да не преглъщате всички люспи. /framar.bg
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
56-годишна известна чаровница се показа по розов бански Тя е много стройна Ядоса много фенове Сабаленка сложи трофей на земята, а после направи неприлично движение
Участничка в "Стани богат" няма представа кой е този робот Любопитен въпрос за 2000 лева Замразиха финансирането на НПО-тата от САЩ Очаква се обаче това решение да бъде оспорено в съда
Получи голямо признание Яна Маринова спечели грамота за...  Тръмп сменя посланика в България, Мартин Макдауъл поема задълженията на Кенет Мертен Оставката на дипломата е била приета от американския президент
Пиян мъж налетя на бой! Това, което му се случи е разтърсващо Човекът определено не е имал късмет Извънредно! 6 патрулки отцепиха ул. "Оборище" в центъра на Бургас Очаквайте подробности
С колко поскъпнаха апартаментите в Бургас Скокът е драматичен Как да създадем ефективна домакинска рутина: Пълно ръководство за организиран дом Вижте подробности 
10 непознати съкровища в Бургаска област: Пътеводител за търсачи на автентични преживявания Вижте тези места и ги посетете  Няма да повярвате каква заплата му предлагат 200 милиона евро на година за Вини-жуниор