Лазарина Герова: Опасни зеленчуци завладяха пазара, пълни са с нитрати
Опасни марули, спанак, пъпеши и много други плодове и зеленчуци, пълни с нитрати се продават на пазара. Те са с огромно завишение на нитратите, каза в студиото на ТВ7 Лазарина Герова, която е собственик на частна лаборатория за контрол на храни. Най-опасно според нея е червеното цвекло, което е наторено обилно с канцерогенни вещества и причинява редица заболявания. Не го купувайте, ако не знаете какъв е произходът му, съветва експертът.
Опасни са и пъпешите, пресният чесън и лук, тиквичките. Ако те съдържат над 250 мг нитрати в килограм продукция, са вредни за възрастни. За децата пък опасната концентрация е 50 мг, уточнява Герова. Според нея, една от най-големите грешки е отмяната на Българския държавен стандарт и въвеждането на нормите на Европейската комисия. Сега българският пазар е пълен с обилно наторени боклуци, които не само не са полезни, но и са много опасни за децата. Тя препоръчва да купуваме само по-тъмнозелени зеленчуци, а спанакът трябва да е с по-твърди листа. Това е един от признаците, че са израснали при нормални условия, а не с помощта на химически вещества.
1
Коментара по темата
1.
Лора Зарева
13.05.2014 22:17:00
Има тестери- за секунди показват съдържание на нитрати и допустимите норми. Явно само в нашата страна не се знае за тях, има ги от години, а са носители и на много награди. От дни се сдобих с такъв тестер. Със съседката си направихме подарък, съвмесно, общ е и не го усетих толкова на джоба си :) Марката е Soeks, не искам да е като реклама, правя го защото мисля, че мога да съм полезна на някой.