Проф. Байкова: Разтоварете организма от калорийните бомби с фреш от зеле и моркови!
Козунакът е калорийна бомба. След преяждането с яйца и мазнини, организмът има нужда от разтоварване, затова е време да помислите за нова диета, каза специалистът по здравословно хранене проф. Донка Байкова. Тя препоръчва в края на седмицата да постим няколко дни.
„Според християнската религия, след преяждане следва период на пречистване, т.е. на пост. Това е мъдростта на природата. Животинските храни затрудняват обмяната на веществата. Не съм привърженик на резките смени в модела на хранене. Това е стрес за организма. Едно от великите удоволствия е храната, но организмът сам иска да се разтовари. В никакъв случай след преяждането не му се яде агнешко, нито тежки салати, а нещо свежо, нещо пролетно“, каза диетологът в „Денят започва“ по БНТ.
„Козунакът е една концентрирана храна, защото в него има много яйца, захар, мазнини, бяло брашно, ядки. Това е една калорийна бомба. Затова една филийка козунак е добре да се изяде, но обикновено хората прекаляват. Сега обаче идва период, в който трябва да излъчим от тялото си непотребните вещества. На ниво черва трябва да освободим остатъците от предишни хранения. Не забравяйте съживителната роля на течностите! Пийте поне 3 литра вода! Обърнете внимание на жлъчно-чернодробната система, която е била много натоварена“, съветва проф. Байкова.
Тя съветва да започваме деня си с чаша фреш, т.е. сок от зеле и моркови.
„Зелето е богато на витамин У, който е противоязвен и ще ни помогне срещу възпаленията, възникнали в 8-метровите ни черва по време на преяждането. Морковите пък имат много антиоксиданти. Не забравяйте съживителната роля на пчелния мед! Поне 400 грама сурови плодове е добре да има в дневното ви меню“, каза още диетологът. Добави Коментар