Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Малки хитринки за здрави великденски яйца

Колкото повече ги преварявате, толкова по-трошливи и "гумени" стават
Ключови думи: яйца, великден, хитринки


Идва  Великден и особено ако има деца в къщата, пада голяма забава, а и се боядисват повечко яйца. Децата обожават тази задача.

Но винаги се ядосваме, когато се чупят яйца, или не знаем точно колко време да ги варим, за да сме сигурни, че са сварени добре.

Трябва да се знае, че терминът "твърдо сварени яйца" не е съвсем коректен. Яйцате не бива да се преваряват.

Има няколко хитринки и съвета, които трябва да запомним, за да имаме винаги хубаво сварени яйца, без да са гумени и да се белят трудно.

1.Сложете яйцата на един ред в по-дълбока тенджерка.

2.Покрийте със студена вода отгоре, на около 2.5 см от върха на черупките на яйцата.

3.Сложете капак на тенджерката и варете на средна температура на котлона.

4.Веднага след като водата заври, махнете тенджерата от котлона и я оставете встрани.

5.За големи средно сварени яйца, ги оставете във водата от 1 до 4 минути, в зависимост от вкуса ви.

6.За големи твърдо сварени яйца, оставете яйцата във водата за 15-17 минути.

7.Когато сте достигнали желаното ниво за готовност на яйцата, ги изцедете от водата.

8.Веднага покрийте със студена вода и няколко кубчета лед.

9.Рохко сварените яйца трябва да се държат във водата толкова време, колкото е необходимо, за да могат да се хванат с ръка.

10.Твърдо сварените дръжте до пълното охлаждане.

И няколко хитрости от нас, които трябва да знаете, когато става дума за добре сварени яйца:

Никога не трябва да варим яйцата продължително. Това ги прави гумени.

Ако искаме черупките да се отделят лесно и яйцата да останат лъскави, то трябва да варим малко по-стари яйца. Пресните се белят по-трудно.

За да запазим яйцата от пукване по време на варене, трябва да пробием широкия край (дупенцето) на яйцето с игла, което ще помогне и за лесното им белене.
1
Коментара по темата
1.
чукач
12.04.2014 08:52:51
точно така, преди да сварите великденски яйца, пробийте ги всичките предварително откъм дупенцето та при чукане по-лесно да ви се спука яйцето. ха ха ха
  Добави Коментар
Свали връхните дрехи Андреа показа отлична кондиция Арестуваха го Проблеми за Ерик Мабиус
Шокираща смърт в Русия Известна жена почина по много нелеп начин Ваксина ще спира рака, преди да се развие в тялото Учените искат да обучат имунната система да разпознава и унищожава опасните клетки
Какъв е характерът ви според кръвната група Хората имат различен характер и кръвната им група играе важна роля за това Изяли сме 13 000 тона фалшиво сирене Количеството е по-голямо от произведеното през 2023 г.
Трагедия във Франция Във френските Алпи Неприятна новина за феновете на "Спайдърмен" Премиерата се отлага, но с малко...
Провал за България В старт на биатлона Още израелски заложници бяха освободени от Ивицата Газа Докато Израел трябва да пусне от затвора стотици палестинци
Украйна с удар по Русия Украински дронове удариха ключова руска петролна помпена станция  МВР със спешна акция, ще задържа вандалите от протеста в София След раняването на 10 полицаи, МВР предприема действия срещу агресията