Задушница е, гробовете се преливат с вино и прикадяват с тамян
Традицията повелява на този ден да се преливат гробовете с вино, да се прикадяват с тамян и да се раздава храна в памет на покойниците. Приготвя се и варено жито.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.
В деня за възпоменание почетното консулство на Украйна в Пловдив организира панихида за загиналите при кръвопролитните сблъсъци в Киев, съобщава Нова телевизия.
Месни заговезни пък се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден.
Името идва от това, че се заговява с месни ястия.
Празничната трапеза трябва да е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки" (Сирни заговезни) се яде много извара, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора.
Добави Коментар