Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Старинен обичай дарява Перловата ракия от Карнобат с аромат на жасмин

Президентът на Винпром Карнобат Миню Стайков и изпълнителният директор Десислава Николова на молитвата към Свети Трифон за добра реколта тази есен
Ключови думи: Карнобат, Трифон Зарезан, Георги Димитров, Васил Едрев, шато, вино, лозе, зарязване, Миньо Стайков, винпром

В деня на Свети Трифон най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкостите на майсторлъка, накарал познавачите да изберат „Перловата” ракия за своята трапеза.
Навръх празника „Винпром Карнобат“ обяви инициативата „Да познаваш традицията“, в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените сред бъдещите агрономи бяха провъзгласени за „Майстори на традицията“ и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години. Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.

„Проектът „Да познаваш традицията“ не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца. Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява“, разказа изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на „Винпром Карнобат“.


„Перловата“ ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка   заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност. Агрономите разказаха, че тероарът, върху който „Винпром Карнобат“ засажда лозята за „Перлова“, притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.

Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването й в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Днес лозарите от най-голямата и просперираща винена компания в Югоизточна България почетоха Свети Трифон край своята изба с греяно вино, мезета и по стар обичай с хора и песни, а после зарязаха в близките масиви. 

Гости на президента на „Винпром Карнобат” Миню Стайков и на изпълнителния директор Десислава Николова бяха областният управител на Бургас Павел Маринов, кметовете на Карнобат Георги Димитров и Васил Едрев, представители на едрия бизнес, политиката и образованието.

Разположен  на площ от  83 000 кв.м. в землището на с. Церковски, община Карнобат винпромът е наследник на вековните традиции в Карнобатския край, свързани с отглеждането на лозя и производството на вино и ракия.
Днес Винпром Карнобат съчетава богатото историческо наследство с най-високите производствени технологии и опита на отлично квалифицирани специалисти.

Компанията обработва 20 000 дка, от които 8 000 дка собствени земеделски земи и 12 000 дка под аренда. Винпром Карнобат е лидер в закупуването, арендоването и наемането на земеделска земя в общините Карнобат,Сунгурларе и Стралджа,нейната концентрация и комасация.
4
Коментара по темата
4.
Буден
15.02.2014 17:01:23
Хвала на Флагман, от вас разбрах,че в Карнобат кметовете са двама !!!
3.
До 2
14.02.2014 22:35:00
Те написали правилно журналистите на каква площ в кое землище е разположен Винпромът, ама няма кой да чете...
2.
1+1=5
14.02.2014 21:11:01
абе заспали убити журналя,като сте ходили на зарязване на лозя,кьорави ли сте да видите табелата на селото където сте били,че не е Церковски а прокълнатото от бога ВЕНЕЦ
1.
Дядо Митю
14.02.2014 19:25:19
да е жив и здрав ТОЯ ДЕ Е ИЗМИСЛИЛ ЕСЕНЦИЯТА , И ОНЯ ДЕ Е ИЗМИСЛИЛ ПЕЧАТАНЕТО НА ЕТИКЕТИ ,другото е само спирт
  Добави Коментар
Макрон изкара Русия терористична заплаха за Европа и заговори за европейски сили в Украйна Украинският народ воюва смело не само за своята свобода, нашата сигурност е застрашена, каза той Обяснение в любов в Hell`s Kitchen Даниел Бачорски иска да е Буюклиев, а изпълнителката на  „Жена на всички времена“ възкликна, че трябва да готвят прегърнати
Аръков: Да си броя гаджетата е като да скоча с парашут в минно поле Където и да стъпя, ще е грешка, каза актьорът след като водещият на Hell`s Kitchen шеф Ангелов поиска да посочи и адресите на бившите му приятелки Осъдиха студент за изнасилването на 10 жени  Може да има още 50 жертви
Ужасно: 20 процента от работниците в България са... Подложени на сексуален тормоз Голям обрат в "Ергенът" Адриана харесва Виктор
Путин с пламенен поздрав към... Президента на Сърбия ЦСКА зарадва феновете си Отборът напредва със стадиона
Лоша новина за хората в стоманобетонната джунгла, спират санирането Това обаче не важи за блоковете, които вече са кандидатствали и са одобрени Шампион по оцеляване Костенурка оцеля 10 години под облицован под
Приеха бюджета на ДОО, пенсиите се увеличават с над 10 процента В момента депутатите продължават работа с парите за НЗОК Изключително талантлив младеж се бори за живота си Неприятна новина от Бразилия