Проф. Стефка Петрова: Вафлите и чипсовете увеличават десетократно риска от инфаркт
Георги Баладжиев от Агенция по безопасност на храните пък прогнозира, че тези вредни продукти може да бъдат забранени. “Такава е световната тенденция. Федералната служба за храни и лекарства в САЩ приема стъпки в тази насока. Има публични дебати на тази тема”, добавя експертът.
“Вафлите са много вредни, тъй като съдържат вещество, наречено трансмазнина. Тя е получена в процес на хидрогениране, т.е. от една течна мазнина се получава твърда. Това е химически изомер, т.е. има пространствена конфигурация. Когато тези трансмазнини попаднат в човешкото тяло, то не може да ги разпознае, защото структурата им е различна от традиционните и по различен начин се преработват. Това води до сериозни разстройства в метаболизма, а оттам и много заболявания”, уточнява Баладжиев.
“Трансмастните киселини много по-дълго се задържат в кръвния поток и въздействат повече на кръвоносните съдове. Те нарушават тяхната функция и предизвикват сърдечно-съдови заболявания. Тези вещества са 10-пъти по-опасни от наситените мастни киселини, които са известни, че увеличават риска от инсулти и инфаркти”, добавя проф. Петрова.
“При продуктите с трансмазнини е характерно, че няма безопасно количество. Но минималната им употреба създава по-малък риск, затова препоръчвам да се избягва консумацията на всички видове чипсове, снаксове, вафли, сосове, маргарини”, каза още Стефка Петрова. Добави Коментар