Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Проф. Стефка Петрова: Вафлите и чипсовете увеличават десетократно риска от инфаркт

Продуктите, които съдържат трансмастни киселини, са 10 пъти по-опасни за човек от мазнините, каза проф. Стефка Петрова
Ключови думи:
Вафлите, снаксовете, чипсовете, маргаринът и другите продукти, които са с трансмазнини, не могат да убият човек, но съкращават неговия живот като увеличават десетократно риска от сърдечно-съдови заболявания. Това каза пред камерата на бТВ проф. Стефка Петрова от Българското дружество по хранене и диетика.
Георги Баладжиев от Агенция по безопасност на храните пък прогнозира, че тези вредни продукти може да бъдат забранени. “Такава е световната тенденция. Федералната служба за храни и лекарства в САЩ приема стъпки в тази насока. Има публични дебати на тази тема”, добавя експертът.
“Вафлите са много вредни, тъй като съдържат вещество, наречено трансмазнина. Тя е получена в процес на хидрогениране, т.е. от една течна мазнина се получава твърда. Това е химически изомер, т.е. има пространствена конфигурация. Когато тези трансмазнини попаднат в човешкото тяло, то не може да ги разпознае, защото структурата им е различна от традиционните и по различен начин се преработват. Това води до сериозни разстройства в метаболизма, а оттам и много заболявания”, уточнява Баладжиев.
“Трансмастните киселини много по-дълго се задържат в кръвния поток и въздействат повече на кръвоносните съдове. Те нарушават тяхната функция и предизвикват сърдечно-съдови заболявания. Тези вещества са 10-пъти по-опасни от наситените мастни киселини, които са известни, че увеличават риска от инсулти и инфаркти”, добавя проф. Петрова.
“При продуктите с трансмазнини е характерно, че няма безопасно количество. Но минималната им употреба създава по-малък риск, затова препоръчвам да се избягва консумацията на всички видове чипсове, снаксове, вафли, сосове, маргарини”, каза още Стефка Петрова.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
56-годишна известна чаровница се показа по розов бански Тя е много стройна Ядоса много фенове Сабаленка сложи трофей на земята, а после направи неприлично движение
Участничка в "Стани богат" няма представа кой е този робот Любопитен въпрос за 2000 лева Замразиха финансирането на НПО-тата от САЩ Очаква се обаче това решение да бъде оспорено в съда
Получи голямо признание Яна Маринова спечели грамота за...  Тръмп сменя посланика в България, Мартин Макдауъл поема задълженията на Кенет Мертен Оставката на дипломата е била приета от американския президент
Пиян мъж налетя на бой! Това, което му се случи е разтърсващо Човекът определено не е имал късмет Извънредно! 6 патрулки отцепиха ул. "Оборище" в центъра на Бургас Очаквайте подробности
С колко поскъпнаха апартаментите в Бургас Скокът е драматичен Как да създадем ефективна домакинска рутина: Пълно ръководство за организиран дом Вижте подробности 
10 непознати съкровища в Бургаска област: Пътеводител за търсачи на автентични преживявания Вижте тези места и ги посетете  Няма да повярвате каква заплата му предлагат 200 милиона евро на година за Вини-жуниор