Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Проф. Стефка Петрова: Вафлите и чипсовете увеличават десетократно риска от инфаркт

Продуктите, които съдържат трансмастни киселини, са 10 пъти по-опасни за човек от мазнините, каза проф. Стефка Петрова
Ключови думи:
Вафлите, снаксовете, чипсовете, маргаринът и другите продукти, които са с трансмазнини, не могат да убият човек, но съкращават неговия живот като увеличават десетократно риска от сърдечно-съдови заболявания. Това каза пред камерата на бТВ проф. Стефка Петрова от Българското дружество по хранене и диетика.
Георги Баладжиев от Агенция по безопасност на храните пък прогнозира, че тези вредни продукти може да бъдат забранени. “Такава е световната тенденция. Федералната служба за храни и лекарства в САЩ приема стъпки в тази насока. Има публични дебати на тази тема”, добавя експертът.
“Вафлите са много вредни, тъй като съдържат вещество, наречено трансмазнина. Тя е получена в процес на хидрогениране, т.е. от една течна мазнина се получава твърда. Това е химически изомер, т.е. има пространствена конфигурация. Когато тези трансмазнини попаднат в човешкото тяло, то не може да ги разпознае, защото структурата им е различна от традиционните и по различен начин се преработват. Това води до сериозни разстройства в метаболизма, а оттам и много заболявания”, уточнява Баладжиев.
“Трансмастните киселини много по-дълго се задържат в кръвния поток и въздействат повече на кръвоносните съдове. Те нарушават тяхната функция и предизвикват сърдечно-съдови заболявания. Тези вещества са 10-пъти по-опасни от наситените мастни киселини, които са известни, че увеличават риска от инсулти и инфаркти”, добавя проф. Петрова.
“При продуктите с трансмазнини е характерно, че няма безопасно количество. Но минималната им употреба създава по-малък риск, затова препоръчвам да се избягва консумацията на всички видове чипсове, снаксове, вафли, сосове, маргарини”, каза още Стефка Петрова.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Плюеха клиенти и пребиха сервитьор, но сега… Тримата арестувани могат да получат до 2 години затвор Издаде как се е простила с девствеността си Шер с интимна изповед
Слънцето вече го няма, чакайте го през януари! Полярната нощ настъпи в Тромсьо, а как ли се чувстват хората там? Гаджето на Гого проговори По време на последния лайф бе намекнато за любовни трепети между Ванеса и бизнесмена
Трагедия! Внезапно почина знакова личност И известен почитател на "сините" Не изхвърляйте сока от киселите краставички Има много живот в него
Съдът разреши издаване на Европейска заповед за арест на Стоян Мавродиев Според него има голяма вероятност подсъдимият да се укрие Алея на народните будители е създадена в несебърското училище Идеята е на преподавателите от образователното заведение
40% от участниците във Vivacom Техническа Академия остават на постоянна работа или платен стаж в компанията Студентите ще имат възможност да посетят наземната сателитна станция Плана – най-голямата на Балканите Ипотечните кредити растат въпреки мерките на БНБ Ръстът на заемите през октомври е по-голям от тези през предните месеци4 
Мама ме научи: Вече не купувам масло. Свинската мас винаги е в хладилника ми Вижте как да си я приготвите вкъщи Хотелиери с групови дела срещу Booking Платформата ги лишава от право да продават на желани от тях цени