Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Искат пълна забрана на маргарина в България, причинявал диабет, инсулт, инфаркт и деменция

Трансмазнините в продукта причиняват диабет, инсулт, инфаркт и деменция, предупреждават от Зелени инициативи
Ключови думи: маргарин, забрана, еколози, вредни вещества
България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечно съдови заболявания. Затова апелираме към Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи имащи отношение към здравето на хората, да проведат дебат за забрана на употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия, пишат в писмо до д-р Таня Андреева от Сдружение Зелени инициативи. От екоорганизацията посочват, че неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им.

Според FDA тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

Както е известно при хидрогенацията естествени растителни масла, добити от царевица, рапица, соя и др. се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява“ с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност.

Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, пишат още от сдружението.

Екоактивистите настояват страната ни да стигне по-далеч като забрани употребата на всички вредни трансмазнини, които са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия.

Всеизвестно е, че маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто, консумирани и от много деца.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
„Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка
Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб
Макрон с призив към Нетаняху Френският президент иска спиране на огъня в Газа Ужасна вест от Мианмар Бременна жена издъхна след земетресението
Шокиращ финал Сбогуваме се с хитовия сериал "Златно момче" Кола се запали в движение в голям роден град За щастие няма пострадали
Най-злобните зодии Те могат за нула време да превърнат живота ви в истински ад Малък самолет падна върху къща Пожарна и полиция евакуираха района 
Подробности за важната дискусия с министър Боршош в Бургас Ето какво се случи на разговор за туризма Отиде си голямо име в киното Почина Денис Арнт