Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Преяждаме заради опасна добавка

У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържоли защото така се удължава срокът им на годност
Ключови думи: натриев глутамат, пържоли, салам, лютеница, храна, добавка,

Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, алармират експерти по хранитe, цитирани от "Монитор". Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея. За първи път мононатриевият глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като вкус, който допълнително стимулира апетита. Няма човек, посетил китайски ресторант, който да не е изпитал влечение да се върне отново и отново. Според някои учени от него се получава главоболие, ускорено сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер.

У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържоли защото така се удължава срокът им на годност.

Специалистите добре знаят, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, освен това се запазва цветът им и се удължава срокът на годност за консумация.

„На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. „Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя.

За малчуганите е недопустимо да се приготвят храни с мононатриев глутамат. В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст.

В Европейския съюз този въпрос вече се дискутира, но проблемът е, че заместителите на глутамата не са с по-добри характеристики. За да се запази цветът трябва да се слагат едни вещества, за трайност пък трябват други стабилизатори.

Контролът трябва да бъде върху дозите, които не трябва да се превишават, категорична е доц. Параскова. Опасната добавка е често срещана също така в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен.

Да се запише на етикета допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация, настояват експерти по храните. Макар у нас това да е все още само добра идея, в Унгария надписът вече може да се види по етикетите. Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните. Крайните резултати обаче ще бъдат огласени през 2016 година.

Въпреки че идва от далечния Китай, доматеното пюре, с което работят българските консервни предприятия, не е третирано с натриев глутамат. Поне засега нито една проба не е дала положителен резултат при изследвания в института.

2
Коментара по темата
2.
късен
23.11.2013 19:22:29
оф, този пък ранобудния. Ами хората са писали откъде са го взели. Чета редовно сайта, както и коментарите, ама ме е яд като гледам как има хора, които само кусури търсят. Ми чети първо, бе човек
1.
Ранобуден
23.11.2013 09:41:16
ИИ Няма да се научите да не крадете новината е от DNES.BG
  Добави Коментар
Пет есенно-зимни храни за добро настроение Здравословната диета може да пребори депресията Първи подробности за арестите на полицейски шефове! Ето какви са подозренията Акцията е по повод разследване за корупция, участие в организирана престъпна група и търговия с оръжия
Почти всички допускаме една грешка при прането, която съсипва дрехите Ако имате бели следи по дрехите си, веднага след като са изпрани, вероятно допускате тази грешка 4 зодии, които ще изживеят разтърсващи чувства през ноември Кармичната любов ще навлезе в живота им
Публикуваха докладите на МВР и ДАНС за парламентарния вот Получени са общо 6 сигнала от организации и отделни лица за изборни нарушения Ей така се редят корите, за да стане баницата пухкава като дунапрен и поне 10 см висока (ВИДЕО) Предлагаме ви една уникална рецепта за домашна баница с готови кори
Меле с брадви, мечове и бухалки във влака, ето как приключи В сбиването са участвали и непълнолетни, има ранени С този трик ще се отървете от конденза по прозорците веднъж завинаги „Сълзящите“ прозорци могат да бъдат сериозен проблем с неприятни последици
Джорджано се завърна, има нов хит Старозагорският изпълнител втрещи всички с най-новата си неграмотна песен Тази звезда дойде тайно у нас, засякоха го в компанията на Азис
Грехота ще е, ако не опитате тези парени мекици Чудни са и с плънка, и без Сърцето ми кърви Легендарният Джокович страда