Учени разработиха ултразвуков уред за ловене на храни менте и фалшив алкохол
Доц. Елена Костадинова от пловдивския Университет по хранителни технологии демонстрира пред камерата на Нова телевизия, как може да определи дали хлябът отговаря на стандарта за съдържание на шупли, които зависят от съдържанието на подобрители.
“Получава се изображение, което се подлага на анализ със специален алгоритъм, разработен от моя докторантка. Идеята е той да бъде имплантиран в едно компактно устройство, така че и потребителите, и производителите да могат експресно да определят съответства ли произведеният хляб на стандарта. Влагането на голямо количество подобрители, прави хляба привлекателен, но не достатъчно полезен за консуматорите”, уточнява доц. Костадинова.
Репортерът на Нова Благой Бекриев отиде при доц. Николай Шопов с два вида кашкавал и млека, на които предварително махнал етикетите, за да провери дали утразвуковият му уред ще може да определи съдържанието.
Уредът веднага отчете кой от двата кашкавала е млечен и кой е имитация от растителни мазнини. Точно доц. Шопов посочи и кое от двете млека е с ниска масленост.
“Входната информация преминава през обработка с помощта на метод, разработен през 90-е години на миналия век. Той се използва от ФБР за разпознаване на пръстови отпечатъци”, уточни ученият.
Предстои уникалната машина да бъде въведена в търговските вериги, за да може купувачът да следи дали купува кюфтета от соя и “мляко” без мляко. Добави Коментар