Ресторант „Ракия” в мол „Странд” с шокиращо ниски цени, предлагат кебапче за 1.50 лв.
Новото кулинарно
бижу в първия открит лайфстайл и търговски център СТРАНД Бургас - ресторант
„Ракия“, официално отвори врати за своите клиенти. Заведението обещава да се
превърне в истински хит, съчетаващо ястия от модерната българска кухня,
достъпни цени и разнообразни качествени ракии и вина.
Актьорът Виктор
Калев от „Шоуто на Слави“ бе официален гост на отварянето и пръв опита от
българското гурме меню. Мариела Остенд, Инвестиционен Директор на СТРАНД
Бургас, сподели че за туристически район като Бургас, ресторанта притежава
уникалната възможност да популяризира националното ни питие, както и вкусът на
съвременната българска кухня.
Ресторант „Ракия“
предлага модерна интерпретация на богатата ни българска кулинарна традиция и празнува богатството на нашето национално
питие – ракията. Интериорът е модерен, издържан
в неутрални и изчистени форми.
Националното ни наследство и етнос се издават само по стилизиран мотив
на самоковска шевица, черно бели фотографии и автентичен казан за ракия. Шоу-кухня
и студена витрина, от която гостите могат да си изберат месото и да
видят как то се приготвя на скара на дървени въглища, е една от основните атракции на ресторанта.
Стойчо Христев, създател на концепцията обяснява философията зад която стои идеята за създаването на ресторант „Ракия“: „За разлика от други нации, за нас българите яденето и пиенето се неизменно свързани. Известно е, че сме народ, който на гладно не пие, а освен това на софрата ни винаги присъстват ракия и вино. Докато българското вино вече има донякъде международно признание, за националното ни питие ракията, малцина знаят. Именно заради това ресторанта е посветен на това нашето уникално богатство и на изкусните майстори, които го създават. В „Ракия“ има над петдесет вида качествени български ракии, които гостите на заведението ще имат възможност да дегустират и оценят“, споделя Христев.
В продължение на три
дена клиентите имаха възможността да вкусят и да оценят най-добрата ракия.
Специалната награда на производителя беше връчена на „Сливенска Перла“ –
определена от клиентите като най-качествената
традиционна българска
напитка.
Ресторант „Ракия“ предлага вкусовата палитра на ястията и скарата е определено българска, но поднесени по модерен, гурме начин. Подправките са майсторски подбрани, за да подчертаят свежите български продукти, без да ги доминират. Ястията са прясно приготвени с минимална обработка, за да се подчертае свежестта на продуктите. Съвременният прочит на традициионите ястия започва още от салатите. Зелената салата например е представена в 4 гурме варианта - с маринована в лимон и билки, пастарма с пушена пъстърва и гризини, с мариновани тиквички и доматена емулсия, с печени домати с чесън. Гурме темата продължава с предястията, където дори такива класически ястия като зеленчуците на скара са обогатени с меко козе сирене, подправки и дресинг от зехтин и горчица. Скарата е гръбначният стълб на менюто – разчита се изцяло на прясно месо приготвено в шоу-кухнята пред клиентите на дървени въглища.
Основните ястия най-ярко демонстрират съвременния прочит на класическите български ястия. Сред тях са свински котлет с билкова коричка, пилешки гърди фламбирани в кайсиева ракия, свинско вретено с праз, орехи и сини сливи. Има дори ястие „Манджа с грозде“ - пилешки гърди със сметана, червен лук и разбира се грозде. Сред десертите присъства баница с тиква и орехи сервирана с карамелов сос и запечена ябълка с орехи, мед и канела. <