Доц. Милушев: Сметките за ток растат, ако уредите ви са подредени неправилно
“Най-сигурният начин за пестене е да редуцираме консумацията колкото може и да се опитваме да не оставяме включени излишни консуматори и лампи в помещения, където няма никой. Зарядното на GSM-а е като капещата чешма. Малка му е консумацията, която не се отразява съществено на сметките ни, но ако бъде оставено цял месец, може съществено да увеличи сметката”, предупреди доцентът.
Експериментално той доказа, че инверторният климатик е многократно по-икономичен от вентилаторните печки, чиято мощност е между 1 и 2 кW.
“Климатикът затопля по-бързо помещението и е по-икономичен. Неговата мощност е една десета от тази на вентилаторната печка. Препоръчвам да се използват такива уреди. Консумацията му достига до 300 вата. Най-натоварващите уреди за семейния бюджет са тези, които най-малко очакваме. Например тостерът, чиято консумация е 1 кW или ютията, която харчи повече от вентилаторна печка. Сборът на такива консуматори води до съществено натоварване на нашата консумация. Внимавайте да не ги забравяте включени”, каза ученият. Според него, е много важно как са подредени уредите.
Хладилникът работи на принципа на отдаването на топлина. Когато е добра конвекцията, охлажда пълноценно. Колкото повече го запушим с мебели, толкова по-зле функционира. Наложи ми се наскоро да си го сменя, заради пазарска чанта, която съм изпуснал по невнимание върху серпентината. Направи ми впечатление, че се товари повече, т.е включваше по-често. Когато установих причината, вече беше започнало да намалява охлаждането отвътре. Компресорът си беше заминал”, добавя доц. Милушев. Той съветва да следим редовно консумацията на уредите в дома си. Най-простият начин е да събирате номиналната мощност, която е написана на самия електроуред.
Доцентът съветва пералнята да е в сухо помещение. Много хора правят грешка, като я поставят в баните си, но влагата води до по-бързо остаряване на двигателя и на всички електрически части, а това е причина за теч на токове и за увеличаване на консумация, уточнява Георги Милушев. Добави Коментар