Изядоха първото изкуствено кюфте от епруветка за 250 000 евро
Първият бургер с кюфте, направено от изкуствено месо, бе сготвен и изяден днес в Лондон, съобщава Би Би Си.
Проектът за кюфтето от епруветка, чието тегло е 140 грама, е струвал над 250 000 евро. Каймата е забъркана от парчета месо, отгледани в лабораторни условия от мускулни клетки на жива крава.
В каймата са били добавени собавена сол, яйчно брашно и сух хляб, за да се подобри вкусът. Тъй като оригиналното изкуствено месо е бяло, в каймата за достигането на познатия червен цвят са били прибавени още сок от червено цвекло и шафран.
На пресконференцията бургерът е бил приготвен от Ричард Макгоън, главен готвач от Корнуъл. Двама души са се осмелили да го опитат - кулинарните експерти Хани Рютцлер и Джош Шонуалд.
"Очаквах, че текстурата ще е по-мека. Има интензивен вкус, подобно на истинското месо, но не е толкова сочно. Перфектно, трябваше да му сложа малко сол и пипер", обясни австрийката Рютцлер.
Професор Марк Пост от университета в Маастрихт, чиято лаборатория е разработила проекта, заяви: "Това е много добро начало." Той подчерта, че храната не е опасна за здравето и има потенциала да замени нормалното месо в диетите на милиони хора.
По света съществува нарастваща тревога от дисбаланса в търсенето, предлагането и производството на месо, както от гледна точка на храната, необходима за животните, така и от гледна точка на метана, който те отделят, допринасящ за глобалното затопляне.
Добави Коментар