Проф. Байкова: 1990 са Е-тата в храната, носят ни алергии и рак
Според проф. Байкова обаче, ако едно дете изпие сок и му се даде близалка, концентрацията на аспартама става тревожно висока. Това води до 92 болести, сред които са епилепсия и диабет, предупреди диетологът. Тя съветва да гледаме етикетите и да броим Е-тата на стоките, които консумираме. Много често обаче добавките са записани като подсладители или овкусители и човек трябва да си повиши културата на хранене, за да може да ограничи елементите, които в голямо количество причиняват дори и ракови заболявания. Само в хляба има 5 Е-та, а често в съдържанието на кренвиршите, освен кожата, сланината и нишестето, добавките заемат повече от 20% от консистенцията, уточнява зам.-шефът на Българското дружество по хранене и диететика.
“Одобрените хранителни добавки на българския пазар са вече 1990 на брой. Тези, за които четем на етикета на хранителните продукти, попадат в две основни групи. Едната е на т.нар. „полезни” добавки – обогатители, витамини, минерали, а другата включва технологичните подобрители на храната, като например емулгаторите”, каза още проф. Байкова. Според нея дори и вегетарианците не се хранят здравословно, защото повечето от плодовете и зеленчуците на пазара ни са вносни. Пътували са стотици, а понякога хиляди километри и затова са третирани с химични вещества, за да са по-трайни, добавя диетологът Донка Байкова.
4
Коментара по темата
4.
zrvjugrss
24.06.2013 16:18:20
wZLH42 , [url=http://eyxwostcurdv.com/]eyxwostcurdv[/url], [link=http://tgpbdjcdjbkr.com/]tgpbdjcdjbkr[/link], http://wnhphrooybyx.com/
3.
Wah
20.06.2013 12:06:40
The accident of finding this post has bregithned my day
2.
Open
20.06.2013 04:21:07
Got it! Thanks a lot again for heplnig me out!
1.
Президент
14.06.2013 10:04:52
Пеевски и Данс ша ни пазат от емулгатори