Боите за яйца опасни, повишат риска от тумори?
Багрилото предизвиква най-алергичните реакции и непоносимост. Други реакции, които могат да се прояват от тартразин са мигрена, замъглено зрение, сърбеж, хрема и лилави петна по кожата. В комбинация с Бензоена киселина (E210) Е 102 предразполага към хиперактивно разстройство в поведението. Според специалистите по здравословно хранене, тартразинът повишава риска от появата на тумори и затова е забранен в Норвегия и Австрия. У нас обаче той намира широко приложение. Е 102 се съдържа в газираните напитки, в яйчения крем на прах, в сладоледа и в ледените близалки.
Диетологът проф. Донка Байкова съветва постещите да не се нахвърлят след Великден на храните, от които са се въздържали по време на постите, защото ензимните системи са били изключени продължително време и ако минат в режим на свръхработа, има риск от възпаление на храносмилателните органи. Добави Коментар