Проверка откри конско месо в телешки колбас на бургаската „Вал вес и ко“
Над 100 проби за наличие на конско месо в продукти, предлагани на българския пазар, направи Агенцията по храните. При осем от тях ДНК анализи са показали, че такова месо има, като съдържанието му е между 1 и 30%, съобщава „Капитал“. Продуктите са саздърма на фирмата "Мес-ко", където е открито 4% конско месо, сушеница "Бони" на "Месокомбинат Карлово" с 10% съдържание, саздърма "Росвела" с 5%, сочат данните на агенцията.
При бургаската фирма "Вал вес и ко" такова съдържание е намерено в два продукта - телешко колбас и кайма със съответно 2 и 9%. Най-много конско месо пък е имало в салам "Бургас" на фирмата "Парт" - 20%, както и телешка кайма на фирмата "Кристоф - Хр. Иванов"- 30%, сочат данните на агенцията. В момента се изясняват и доставчиците на месо на всички тези преработватели.