Пшеничен зародиш бори детските болести през зимата
Ключови думи:
пшеничен зародиш, деца, болести, имнуностимулатор, витамини, минерали, мазнини, фитостероли
Съществуват някои природни продукти с невероятни качества и неподозирано силно въздействие върху организма ни. Някои от тях са много по-полезни от всякакви хранителни добавки във вид на хапчета с подозрителен състав. Такъв полезен продукт е пшеничният зародиш. Започва сезона на настинки и грипове, затова специалистите препоръчват да добавите към храната си тази толкова полезна съставка. Особено важно е да се дава на децата, тъй като са най-чувствителни към промените във времето. Пшеничния зародиш е естествен имуностимулатор и неговото благотворно въздействие върху организма е доказано отдавна.
Пшеничният зародиш е онази част от житното растение, чиято функция е да го подхрани и да го направи силно и много хранително. Именно затова в него се съдържат много ценни вещества. Само две лъжици на ден могат да направят чудеса със здравето ни и да забавят процеса на остаряването на клетките. Тъй като за да е ефективен пшеничният зародиш не бива да се подлага на термична обработка, е най-добре да се приема с кисело мляко. Ако всяка вечер приемате по две лъжици пшеничен зародиш, накиснат около 5-10 минути в купичка кисело мляко, няма да имате нужда от каквито и да било хранителни добавки и синтетични витамини. За по-приятен вкус може да подправяте млякото с лъжица мед, което допълнително ще направи сместа още по-полезна.
Кои са най-ценните съставки на пшеничния зародиш?
Високо съдържание на витамин Е – много важен витамин, който е силен антиоксидант и играе огромна роля за поддържането на клетките по-дълго млади и жизнени. Това е витаминът, който всъщност спомага до голяма степен усвояването на витамин А от организма. Наличието му в достатъчно количество предпазва от окисляване мастноразтворимите витамини и повишава активността на другите антиоксиданти, особено на витамин С. Витамин Е доказано забавя стареенето на кожата и я предпазва от типичните старчески пигментации.
Високо съдържание на витамини от група В – играят огромна роля като действат противовъзпалително на кожата и лигавиците , поддържат нервната система, участват в кръвообразуването и подпомагат черният дроб при обезвреждането на вредни за кожата и целият организъм вещества.
Омега 3 мастни киселини – регулират нивата на холестерола и подпомагат сърдечно-съдовата система. Мастните киселини повишават нивото на добрия и понижават лошия холестерол., Последни изследвания са доказали сериозно повлияване при лечение на болестта Алцхаймер. Освен това, когато се приемат в достатъчни количества, предпазват от мозъчен инсулт, ревматоиден артрит, депресия. Омега 3 мастните киселини пречат на съсирването на кръвта в артериите, защото съдържат антикоагуланти и това ги прави безценни при редица сърдечни заболявания.
Множество полезни минерали – калций, селен, цинк, магнезий, манган и др. Минералите представляват фундамента на здравето и без необходимото им количество в организма,той започва да страда и се появяват много заболявания.
Растителни мазнини - Фитостероли (стеноли), които блокират синтезирането на холестерола в черния дроб, като въздействат върху «лошия» холестерол. Блокираният холестерол се изхвърля от тялото с остатъка от храната.
От пшеничен зародиш посредством студено пресоване се извлича масло, което е много полезно за кожата, а може и да се консумира за подправка на салати . Маслото от пшеничен зародиш е в състояние да замести и най-скъпите козметични кремове, защото не е много мазно и е много приятно за нанасяне, а състава му е просто вълшебен за кожата на лицето.
Задължително маслото от пшеничен зародиш трябва да се съхранява в хладилник, защото е чист природен продукт без никакви консерванти и може да граняса лесно. Ако усещате, че кожата на лицето Ви има нужда от подхранване и се чудите как да й помогнете, за да стане по-свежа и красива – маслото от пшеничен зародиш е добър избор. Необходимо е поне веднъж седмично след като с подходящ ексфолиант сте отстранили мъртвите клетки, просто да нанесете от маслото с леки масажиращи движения върху кожата на лицето. Добре е нанасянето да става докато кожата е още влажна за по-добро попиване и усвояване на маслото.
Поради съдържанието на растителни мазнини и така полезните мастни киселини, пшеничният зародиш намалява трайността на брашното и поради тази причина, той се отстранява при преработка на житото. Повечето производители на брашно вече произвеждат и предлагат опаковки с пшеничен зародиш, но трябва да се знае, че:
- Пшеничният зародиш трябва да се консумира без да се подлага на термична обработка за да бъде полезен.
- Необходимо е да се съхранява на хладно място и в затворен в буркан след като опаковката бъде нарушена.
Повече и по-подробна информация можете да прочетет тук.
Добави Коментар