Зеленчуците на скара не били здравословни
Ключови думи:
зеленчуците на грил, нездравословни, пържени, мазнини, продукти, заведения, бързо хранене, свежи зеленчуци
Дълги години диетолозите твърдяха, че най-полезни са зеленчуците, когато преминат през "суха" термична обработка, тоест на грил или на скара. Ново изследване обаче твърди, че те са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини продукти в заведенията за бързо хранене. Продуктите, сготвени "на сухо", също водят до напълняване и могат да ви докарат диабет.
По време на барбекю обработка се получава веществото метил-глиоксал, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции. Учени от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, направили опити, като давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на веществото. Животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат телесни мазнини.
Опитните мишки лесно стигали до диабета, като извървявали бързо същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия. "Нашите открития ще ни позволят по-успешно да се преборим с епидемията от затлъстяване при хората", коментира проф. Власара. По думите й приемането на здравословна на пръв поглед храна, но наситена с метил-глиоксал, намалява защитните функции на организма и обрича резистентността срещу метаболичните и другите заболявания.
Американският екип изтъква, че ако искаме успешно да се борим с диабета, във всички случаи трябва да изключим от хранителния си режим приема на метил-глиоксал. Трябва по нов начин да погледнем на уж "здравословните" сухо обработени продукти. Учените препоръчват готвене на пара, задушено на фурна или варене, вместо грила.
Добави Коментар