Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Зеленчуците на скара не били здравословни

Ключови думи: зеленчуците на грил, нездравословни, пържени, мазнини, продукти, заведения, бързо хранене, свежи зеленчуци

Дълги години диетолозите твърдяха, че най-полезни са зеленчуците, когато преминат през "суха" термична обработка, тоест на грил или на скара. Ново изследване обаче твърди, че те са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини продукти в заведенията за бързо хранене. Продуктите, сготвени "на сухо", също водят до напълняване и могат да ви докарат диабет.

По време на барбекю обработка се получава веществото метил-глиоксал, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции. Учени от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, направили опити, като давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на веществото. Животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат телесни мазнини.

Опитните мишки лесно стигали до диабета, като извървявали бързо същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия. "Нашите открития ще ни позволят по-успешно да се преборим с епидемията от затлъстяване при хората", коментира проф. Власара. По думите й приемането на здравословна на пръв поглед храна, но наситена с метил-глиоксал, намалява защитните функции на организма и обрича резистентността срещу метаболичните и другите заболявания.

Американският екип изтъква, че ако искаме успешно да се борим с диабета, във всички случаи трябва да изключим от хранителния си режим приема на метил-глиоксал. Трябва по нов начин да погледнем на уж "здравословните" сухо обработени продукти. Учените препоръчват готвене на пара, задушено на фурна или варене, вместо грила.
1
Коментара по темата
1.
red
26.08.2012 16:04:02
Медът от манука е известен с антибактериалното си действие, което се дължи на съединението метилглиоксал (MgO). Колкото по-голямо е съдържанието на MgO, толкова по-силна е антибактериалната активност на меда.
  Добави Коментар
„Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка
Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб
Макрон с призив към Нетаняху Френският президент иска спиране на огъня в Газа Ужасна вест от Мианмар Бременна жена издъхна след земетресението
Шокиращ финал Сбогуваме се с хитовия сериал "Златно момче" Кола се запали в движение в голям роден град За щастие няма пострадали
Най-злобните зодии Те могат за нула време да превърнат живота ви в истински ад Малък самолет падна върху къща Пожарна и полиция евакуираха района 
Подробности за важната дискусия с министър Боршош в Бургас Ето какво се случи на разговор за туризма Отиде си голямо име в киното Почина Денис Арнт