Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Зеленчуците на скара не били здравословни

Ключови думи: зеленчуците на грил, нездравословни, пържени, мазнини, продукти, заведения, бързо хранене, свежи зеленчуци

Дълги години диетолозите твърдяха, че най-полезни са зеленчуците, когато преминат през "суха" термична обработка, тоест на грил или на скара. Ново изследване обаче твърди, че те са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини продукти в заведенията за бързо хранене. Продуктите, сготвени "на сухо", също водят до напълняване и могат да ви докарат диабет.

По време на барбекю обработка се получава веществото метил-глиоксал, което отслабва механизмите на тялото за защита от инфекции. Учени от университета "Маунт Синай" в Ню Йорк, водени от проф. Хелън Власара, направили опити, като давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на веществото. Животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат телесни мазнини.

Опитните мишки лесно стигали до диабета, като извървявали бързо същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия. "Нашите открития ще ни позволят по-успешно да се преборим с епидемията от затлъстяване при хората", коментира проф. Власара. По думите й приемането на здравословна на пръв поглед храна, но наситена с метил-глиоксал, намалява защитните функции на организма и обрича резистентността срещу метаболичните и другите заболявания.

Американският екип изтъква, че ако искаме успешно да се борим с диабета, във всички случаи трябва да изключим от хранителния си режим приема на метил-глиоксал. Трябва по нов начин да погледнем на уж "здравословните" сухо обработени продукти. Учените препоръчват готвене на пара, задушено на фурна или варене, вместо грила.
1
Коментара по темата
1.
red
26.08.2012 16:04:02
Медът от манука е известен с антибактериалното си действие, което се дължи на съединението метилглиоксал (MgO). Колкото по-голямо е съдържанието на MgO, толкова по-силна е антибактериалната активност на меда.
  Добави Коментар
Почитаме жертвите на Холокоста Тази година се навършват 80 години от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау" Интересен празник е Какво казват знаците за 27-и януари?
Любопитно събитие в Бургас Фестивал в подкрепа за китайската общност Какво време ни очаква? Предимно слънчево и почти тихо днес
Бишва любима на Гришо яхна... Мощен мотор Скандалът в борбата не стихва "Затриваме децата, а федерацията се интересува само от чужденците", твърди олимпийският шампион Георги Мърков
Нищо ново! Лукашенко пак спечели изборите в Беларус Получи подкрепата на 87 % от избирателите, според екзитпола Огромен протест в Гърция Съседите търсят справедливост след влакова катастрофа
Русия съобщи, че е завладяла... Още едно село в Донецка област Отново показа класа Попов с престижно класиране
Много е щастлива Известна певица се радва на лични и професионални успехи Бизнесът му тръгна от видеокасетки, а днес е един от най-богатите в държавата Божидар Колев е съсобственик на "Технополис" и "Практикер"