Биохраните скачат тройно от полето до рафта
Ключови думи:
аграрно ведомство, информация, биологично производство, зелено лого, храните, био храни, годжи бери
Биохраните поскъпват от 50% до три пъти от полето до магазина, съобщиха вчера производителите на органична продукция. Производството на екопродукти също е значително по-скъпо от обикновеното земеделие, защото всички грижи за животните и растенията трябва да се правят без изкуствени торове, пестициди и стимулатори.
Около 1000 биопроизводители има у нас, сочи статистиката на аграрното ведомство. Повечето от тях изнасят продукцията си зад граница, където търсенето е много високо, пише в. "Монитор". От първи юли екологичните стоки имат задължителен отличителен знак, който трябва да е сложен върху опаковките. Логото с „европейския” лист на зелен фон беше утвърдено през 2010 г. и земеделците имаха две години преходен период, за да отговорят на изискванията в общността.
Минималният размер, върху който може да е отпечатан знакът, е 9 мм на 6 мм, но това важи само за изключително малки опаковки. В задължителната информация влиза откъде идват продуктите, методът на биологично производство и идентификационен номер на производителя. Възможно е до официалното лого да се поставят и други национални знаци, но не бива те да нарушават целостта на европейския лист, предупредиха от земеделското министерство. От 3000 до 10 000 лева е глобата за юридическите лица, които злоупотребяват с пазарната информация и подвеждат потребителите, че им продават биологично производство. За да не попадат хората на ментета, сертифицираните производители препоръчват да се купуват стоки само с новото лого. Контролът обаче си остава под въпрос, защото не е ясно кой проверява и следи за измамите.
Според експертите от аграрното ведомство това трябва да бъде Агенцията по безопасност на храните, оттам обаче са категорични, че тяхната отговорност е за безопасността на храните, но не и за начина на производство, който е избран. Сертифициращите органи, които у нас са 10 на брой, всъщност трябва да носят отговорност за действителните качества на храните. Между 1000 и 3000 лева годишна такса плащат родните земеделци, ако искат да предлагат екопродукция. Процесът на сертификация продължава три години, но контролът продължава и след това.
По екологичен начин се отглеждат у нас и първите декари с тибетското растение годжи бери, на което се приписва способността да осигурява вечна младост. Плодовете му са известни в цял свят, защото са мощен антиоксидант и с изключително високо съдържание на витамин С. У нас в момента се внасят само сушени плодчета годжи бери от Китай, при това със съмнително качество. В момента килограм годжи бери струва между 50 и 60 лева. Първите български плодове ще бъдат прибрани тази година, увери производителят, който отглежда уникалната билка в района на село Петърч. От миналата година екопроизводителите в преход получават 729 евро за хектар, съобщи Диана Трифонова, която оглавява новосъздадения отдел за биопроизводство в агроминистерството. Добави Коментар