Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Търси се най-вкусната бургаска рецепта за остров „Св. Анастасия”

Така ще изглежда острова след реставрацията му
Ключови думи: бургаска рецепта, музей, остров, Света Анастасия, веню, проект, Община, Бургас

Община Бургас стартира инициатива за събиране на стари готварски рецепти и предмети от миналия век, които по един или друг начин са свързани с града и региона.

Тя ще продължи един месец и разчита на активността и желанието на бургазлии да споделят стари рецепти за автентични тукашни ястия, останали от техните баби и майки. Най-интересните ще станат част от менюто на ресторанта „100 години назад“, който ще отвори врати на остров „Света Анастасия“ след неговата реставрация с пари, спечелени от Община Бургас по проект „Културно-историческото наследство на о-в „Света Анастасия“ и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”. Той се   финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”  2007 – 2013 (ОПРР), Приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”, Oперация 3.1 „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”.

Стари предмети, картини и снимки също ще намерят своето място в бъдеща експозиция на острова.

Името Анастасия в превод означава „възкресение“. Възкресението на острова започва сега и Вие имате възможност да станете част от него.

Адресът, на който можете да изпращате любимите си бургаски рецепти, e - media@burgas.bg 

Предметите за музея може лично да оставяте в Пресцентъра на Община Бургас.

4
Коментара по темата
4.
Пенелопа Анхиалска
04.07.2012 06:34:33
Колкото да рецептите на останалите кулинари си позволям да Ви информирам за следните оригинални от нашата фамилия, чиото корени са далече назад във вековете. И така, черни миди събрани лично от нас:
1. Измиват се понед 12 води,изтъркват се с нож и така почистени се оставят още 2 часа в студена вода да излезят песъчинките. Следтова внимателно се отварят, изкубва се мустака и в едната половина на двете челупки се слага запържен ориз с доматен сок, морковче и пипер.Затварят се двете черупки и се редат в тенджерата като сарми.Най отгоре се поставя чиния жопърната с чашавода отгоре. Като се сварят се предлагат още топли със студено вино или Загорка. Важно е да се знае, че с едната черупка ползваме като лъжичка.
2. Измитети черни миди се постяват в тава и се пекат, докато се отворят. След това се вземат ядките и се правят следните нещица: 1.2 Самите ядки с апрекрасна салата с лимон и зехтин придружгени с препекани филийкис масло и останалите напитки по желание.1.2-Ядките се панират с кашкавал и се предлагат още топли на софрата. 1.3 Супер рецерта от Гърция- едрите ядки се нанизват на шиш, следва парченца домат, червенапиперка и червен лук.Поливат се по време на пеканета на дървени въглища с бира или бяло вино. Айде сполука на мераклиите!
3.
миди по бургаски
03.07.2012 11:22:25
Мидите се изчистват добре отвън с нож или се измиват с твърда четка. Лукът се нарязва на ситно и се задушава с олиото. Прибавят се ориза и червения пипер и всичко се залива с 4 ч.ч. вода. След като течността заври се пускат мидите. Ястието се посолява, подправя се с черен пипер и се оставя да ври. Готово е, когато мидите са отворени и пълни с ориз.
2.
морска
03.07.2012 11:19:52
не е нужно особено голямо приготвление за най-простото и вкусно нещо - просто хубави миди и една тенекия върху огън. да си оближе човек пръстите. Хубаво вино и чудесна компания и всичко е супер!
1.
Жоро Мицов
03.07.2012 11:11:04
Защото сте интересни, ще Ви издам любимата си рецепта за варени миди по Поморийски - Продукти и начин на пригтвяне...
2 литра вода се слагат да кипнат, добавят се 15-18 зърна чер пипер, добавят се два зеленчукови бульона, 4-6 скилидки чесън, малка бутилка бяло вино 350 мл. Совиньон блан и 3 супени лъжици върджин зехтин и щипка дивисил... В кипналият бульон се добавят 4 кг. пресни миди и се вари още 15-18 минути....
И после се събират добри позитивни приятели на студена бира или студено бяло вино.... И да Ви е сладко!
  Добави Коментар
Уилям поема трона от Чарлз III? Макар мнозина да очакват, че младият и харизматичен принц скоро ще се възкачи на престола, реалността изглежда съвсем различна Дърво падна и премаза автомобил в София Автомобилът е със сериозни материални щети
Над 800 случая на морбили в САЩ, огнища има в 24 щата Епидемията скоро може да излезе извън контрол Дъжд, гръмотевици и сняг връхлитат България в събота, а за Възкресение... Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 9°
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне