Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вкъщи не правим обикновена баница, обожаваме вкуса на биленик

Ключови думи: биленик, рецепта

Рецептата за биленик е не само наслада за сетивата, но и мост към онези спомени, когато бабините гозби изпълваха къщата с незабравими аромати. Тя съчетава нежния вкус на лапад или спанак с богатството на пухкаво тесто, деликатния аромат на масло и свежестта на пролетната зелева салата. 

Необходими продукти:

За плънката

1 връзка лапа (1/2 кг спанак)

½  ч.ч. ориз

4 яйца

200 гр сирене или извара

Олио

Масло

За тестото, което може да измесите сами:

300 гр. вода

Щипка сол и захар

1/3 пакетче мая (д-р Йоткер)

Брашно – колкото поеме

Начин на приготвяне:

Омесете средно меко тесто по класическия начин – с вода, брашно, щипка сол и захар, и малко мая, която позволява тестото да стане пухкаво, но не прекалено тежко и с много хубава текстура. Оставете го да втаса за 30-40 минути.

През това време пригответе плънката за биленика. Сварете ориза в подсолена вода, като капнете в нея и малко олио, за да не се развари. Измийте и нарежете на ситно лапада (или спанак). Посолете го с малко сол и го смачкайте с ръка, за да омекне и по-лесно да се сготви. Прибавете го към сготвеният ориз, който предварително сте охладили. После чукнете яйцата, които сте извадили предварително от хладилника, за да не се пресекат в плънката.  Разбъркайте докато добре се смесят всички продукти.  Получената плънка е прекрасно балансирана — лапад или спанак за свежест, ориз за плътност, сирене/извара за кремообразност и яйца за свързване.

В подходящ съд загрейте олиото и маслото – в равни количества. С част от сместа намажете добре дъното и стеничките на тавата, в която ще печете. Това ще ви гарантира, че биленикът няма да залепне по време на печенето.

Идва ред да разточите корите. Направете две топки от вече втасалото тесто ( големината и зависи от тавата, в която ще печете биленика). Разточете първата тава малко по голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Преди това направете малки колачки и ги подредете равномерно на дъното на тавата. Те ще осигурят въздух под основната кора и  ще я предпазят от прегаряне. Върху тях сложете първата разточена кора, намажете я обилно със сместа от олио и масло. Подредете плънката върху нея, като я разстелите равномерно. Натрошете на едро сиренето и го поставете равномерно върху плънката. Добавете още малко от мазнината и сложете и втора кора. Намажете с останала част от мазнината и биленикът вече е готов за печене.

Сложете го в студена фурна, за да дадете възможност на тестото плавно да "тръгне", а не да се шокира от висока температура във фурната. Първите 20 минути печете на 250 градуса на долна и горна фурна. Когато видите, че биленикът започва да се пече, намалете фурната на 200-180 градуса и печете още 40 минути (общо 60 минути). Ще познаете, че биленикът е готов, когато започне да се върти в тавата, а горната коричка е добре изпечена. 

Извадете биленика от фурната и докато още е топъл го намажете с масло и посолете – това е точно онзи щрих, който завършва вкуса и текстурата на едно тестеното ястие.

Оставете биленика да отдъхне за 30 минути. След това го нарежете по ваше желание – на баклави или на триъгълници. Поднесете го в големи плоски чини и сервирайте тестената вкусотия с чаша домашно кисело мляко (овче или краве – по ваше желание).

Много подходящо е, ако предложите с биленика и зелева салата, която ще приготвите много лесно. Необходими са ви само една малка зелка, връзка копър, сол, захар, зехтин и оцет. Хрупкавата, леко кисела свежест на салата ще балансира мазнинката  в биленика и ще го направи още по-лек за консумация.

Добър апетит!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Мъск с много интересно изказване Милиардерът коментира технологичния напредък Мъничко куче впечатли мнозина Животното оцеля 529 дни само
Продадоха писмо от "Титаник" за невероятна сума 399 000 долара за вещта Смразяваща "находка" в коктейл Бебе змия реши да отиде на ресторант
Взе тежко решение Анчелоти си тръгва от Реал Мадрид Шокиращо провинение близо до София Мъж без книжка кара мъртво пиян
Стряскаща информация за колапса в Испания Може да няма ток 10 часа в голяма част от страната, пълното възстановяване на електропреносната мрежа ще отнеме дни... 12-годишно момче е пребито в страната Тежък случай от Луковит
Потъна в скръб Джъстин Бийбър загуби много близък човек Катастрофа с Вальо Михов Инцидентът е с ниска скорост
Путин изрази огромна благодарност към... От Кремъл поздравяват Северна Корея Българки с разтърсващи думи за хаоса в Испания Положението е тежко