Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-лесната рецепта за козунак

Ключови думи: Новини, Флагман, Бургас, рецепта, козунак

Да приготвим вкусен козунак е лесно! Истината е, че за вкусния козунак са нужни единствено качествени продукти и добро настроение! Тази рецепта за козунак на Супичка иска да даде кураж на всеки, който се чуди дали да се заеми с приготвянето на козунаци сам вкъщи! Дори и да не можеш да месиш пак можеш да приготвиш вкусен козунак на конци, като се довериш на рецептата за козунак на Супичка, която залага на блъскането на тестото. Да, блъскане и удряне в работния плот!

Съчетавайки тренировката, с освобождаване от отрицателната енергия и приготвяне на съвършеното тесто за козунак, рецептата за вкусен козунак на конци на "Супичка" е рецептата, която ще те развесели, а полученият козунак ще впечатли и най-придирчивите!

1. Първата стъпка от рецептата за вкусен козунак на конци е приготвянето на продуктите и кваса за тестото. Всичко продукти при приготвянето на всяка рецепта за козунак трябва да са леко затоплени. В никакъв случай не трябва да са директно извадени от хладилника!

В чаша сипвате около 50 милилитра топла вода, към нея добавяте 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица брашно и едно кубче жива мая Виво натрошена на ситно. За да станат хубави козунаци трябва и маята която ползвате да бъде прясна и качествена, каквато е прясната мая Виво. Разбърквате добре сместа до получаване на каша и оставяте на топло, за да втаса. Живата мая може да замените и със суха мая, като тогава желаното количество е 1 супена лъжица суха мая.

Докато чакате квасът с мая да набъбне, разбивате 5 цели яйца и 1 белтък заедно с 1 чаена чаша захар и ванилиите до побеляване, а останалият един жълтък оставяте за намазване на козунаците. Маслото разтопете на водна баня. Спокойно може да замените кравето масло със свинска мас.

2. Брашното се пресява в голяма тава. В средата се прави кладенче, в което се изсипва втасалата мая, разбитите яйца, рома и прясното мляко. С помощта на дървена лъжица разбърквате докато съберете съставките и получите тесто. Към тестото добавяте настърганата лимонова кора. Идва моментът, в който трябва да започнете да месите тестото. Освободете си възможно по-широк работен плот, който поръсете с брашно. Намажете ръцете си и тестото обилно с част от топлата мазнина и месете, след като тестото поеме мазнината , тогава добавете още и отново омесете. Повтаряйте добавянето на мазнина докато свърши. По време на измесването блъскайте тестото в плота силно и разтегляйте тестото, след което отново го събирайте на топка. Процедурата с блъскането повторете около 80-100 пъти.

3. След като тестото за козунак стане гладко и хомогенно и е добре измесено, то трябва да втаса. Поставете го в топъл съд намазан с мазнина, като отгоре също го намажете с мазнина и го покриете с топла кърпа. В помещението, в което приготвяте козунаците трябва задължително да е много топло, за да могат вашите козунаци да втасат. За да забързате процеса на втасване може да го сложите във фурната на 40-50 градуса. Друг лесен и сигурен начин за втасване на тестото за козунак е да го сложите в найлонова торба, която предварително сте намазали с олио.

4. Докато тестото втасва подгответе плънката. Нарежете локума на праченца, смелете орехите. Когато тестото е втасало го разделете на две части. От всяка една от тях накъсайте на три дълги парчета, като действате внимателно, без да използвате нож и без да натискате много тестото. Леко раздърпайте всяко едно от трите парчета, така че да се получи продълговато парче тесто, поставете трите едно до друго.

Първото намажете с конфитюр, върху второто поръсете локум, третото отново с конфитюр, а накрая поръсете обилно с орехи. Всяка от трите части затворете добре, така че плънката да не протича. От така образувалите се три фитила сплетете плитка, която поставете във форма за кекс с дупка, намажете с разбития жълтък и поръсете обилно във захар и оставете да втаса докато приблизително удвои обема си. Повторете процедурата и с второто парче тесто. След като козунаците втасат, печете в предварително загрята на 160-170 градуса фурна за около 30-40 минути или докато придобият апетитен загар. Рецептата за вкусен козунак на конци е изпълнена.

1
Коментара по темата
1.
Марко
21.04.2025 01:42:50
Няма количества на съставките.
Така публикацията е безмислена.
Общи приказки с блъскане.d
  Добави Коментар
600 хил. българи вече го направиха, ако не сте, побързайте – срокът е 30 април НАП отчита рекорден брой електронни декларации Заряза Турция, поема към нов живот и кариера в Италия Той е голямата звезда на турското кино
Тъпче се само с боклуци Ям пица и паста всеки ден, здравословното не ме вълнува, признава Маги Халваджиян Очаква дете Натали Трифонова е бременна с момче
Огромна руска атака по Киев (ОБНОВЕНА) Най-малко 9 загинали и десетки ранени 13-годишно дете в кома след катастрофа Блъснат е с тротинетката си
Пенсионен фонд "Топлина" е с най-висока доходност за последните 2 г. при универсалните, професионалните и доброволните фондове Лили Иванова празнува рожден ден – възрастта ѝ остава най-голямата мистерия в родния шоубизнес От десетилетия насам всяка нова дата на календара предизвиква вълна от догадки, спекулации и шеги
След паниката вчера – ново предупреждение, че земята отново ще се тресе Сеизмолозите са категорични: разломът е активен, а последиците може тепърва да се разгръщат Как ще се преизчисляват в евро цените у нас Новата валута идва с ясни правила, но трябва да има контрол срещу злоупотреби
Ученици от осем елитни гимназии в Бургас участваха в образователна дискусия за Европейския съюз Събитието премина при изключителен интерес и ангажираност на младите хора Жена беше подпалена в болница в Ботевград след нападение с електрошок Пострадалата е с изгаряния по лицето и шията