С този вит козунак с течен шоколад ще оберете точките на Великден
Необходими Продукти
за тестото
брашно - 450 - 500 г
яйца - 3 бр.
захар - 150 г
сметана - 150 мл
краве масло - 60 г
олио - 40 мл
мая - 20 г от кубче
лимонова есенция - 1 капсула
сол - 1 щипка
течен шоколад - 5 - 6 с.л. нутела
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тестото е измесено с кухненски робот, не е проблем да се измеси и на ръка. Затоплете леко сметаната и разтворете в нея маята. В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте за няколко минути с телена бъркалка. Пресейте брашното с щипка сол. Половината прехвърлете в купата на кухненския робот.
Излейте сметаната, разбитите яйца и лимоновата есенция. Включете робота на най-ниската степен и започнете да прибавяте постепенно от останалото брашно и леко разтопеното краве масло примесено с олиото.
Оставете робота да меси поне 10 мин. Готовото тесто за козунак намажете с олио, покрийте с парче найлон и приберете на топло, докато удвои обема си. От посоченото количество направих този вит козунак с течен шоколад и още един.
За вития козунак отделете половината тесто. Разточете го на набрашнена повърхност и нарежете на ленти широки 5 см. Намажете всяка лента с нутела. Първата навийте на руло и поставете в центъра на тава 22 см. застлана с хартия за печене.
Останалите навивайте наоколо като за вита шоколадова пита. Покрийте тавата с парче найлон и оставете на топло докато рулото удвои обема си. Изпечете на 160 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар. Готовият козунак с нутела поръсете с пудра захар!
Да ви е сладко!
Източник:gotvach.bg
Добави Коментар