Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Този празничен Великденски козунак на плитка стана любим на синовете ми и дори свекървата ме похвали

Ключови думи: Великден, козунак, шипков мармалад, Иван Звездев

Приготвянето на вкусни Великденски козунак не е лесна задача, но при правилно изпълнение на тези стъпки ще постигнете чудесен резултат. Тайната съставка е шипков мармалад. Ето и другите необходими продукти: 50 г мая, 1 кг брашно, 1 ч. л. сол, 80 мл олио, 80 г краве масло -разтопено, 200 мл прясно мляко, 5 яйца - на стайна температура, 2 пакетчета ванилия, 1 капсула есенция от лимонови кори (настъргана кора на 1 лимон), 250 г захар, 50 г орехови ядки, 1/2 ч.л. канела, 100 г мармалад от шипки, 1 яйце за намазване.

Рецептата е на Иван Звездев и над 15 хиляди пъти е отваряна от потребителите.

Ето и стъпките за приготвянето му:

Натрошава се маята в купичка и поръсва с една супена лъжица захар, стрива се с лъжица докато се втечни.

Поръсва се с 2 с.л. брашно и се наливат 50 мл затоплено прясно мляко с температура до 36С.

Разбърква се добре и оставя на топло за 15 минути да втаса.

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Посолява се и се сипва втасалата мая.

Едно след друго се добавят яйцата, леко се разбиват с вилица и се налива млякото, следвано от олио и разтопеното масло.

Продължава замесването и се поръсва захар, ванилия и лимонова есенция. Замесва се  тесто докато стане гладко.

Намазва се с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 30-40 минути. Най- добре тестото втасва в изключена фурна.

В купичка се смесва мармалад, счукани орехи и галета и разбъркват.

Втасалото тесто се разделя на 3 топки. Всяка се разточва на кръг.

В единия край на всеки кръг се нанася по 1/3 от мармалада с орехи. Завива се на руло.

Така се оформят и останалите два тестени кръга. Рулата се подреждат едно до друго.

Оплитат се по следния начин Централното руло се прехвърля върху дясното.

След това отново централното се прехвърля върху лявото.

Така плетенето продължава като винаги цетралното руло прехвърля един път дясното, след това лявото.

Когато плетката е готова, козунака може да се сложи в продълговата кексова форма или да се навие на кръг.

След като се оформи се слага в намаслена тава да втаса.

След като удвои обема си за около 50-60 минути се намазва с разбит с 2 с.л. студена вода жълтък и поръсва с малко захар.

Козунака се пече в най-ниската част на предварително затоплена фурна до 170 С за 50-60 мин. След като се изпече се изважда от тавата за да изстине. Най-добре е да се постави на решетка.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
В неделя затварят важен булевард в Бургас, вижте защо Ще се проведе състезание Важно за шофьорите. До утре ще продължат ремонтните дейности в посока Бургас на АМ „Тракия“ В две от четирите ленти в участъка от 3-ти до 5-ти км все още се извършва ремонт
Павел Чепов получи високото отличие „Рицар на книгата“ 2025 година Отличието бе връчено на тържествена церемония в литературен клуб „Перото" Бургаската гордост Сами Мануелян и неговата банда се присъединяват към легендарната ТАНГРА, с които ще посрещнем Джулай морнинг Бургаският концерт ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20.00 часа на 30 юни, понеделник
600 хил. българи вече го направиха, ако не сте, побързайте – срокът е 30 април НАП отчита рекорден брой електронни декларации Заряза Турция, поема към нов живот и кариера в Италия Той е голямата звезда на турското кино
Прокуратура и ГДБОП с подробности за разбитата нарколаборатория край Свети Влас (ВИДЕО) Задържани са двама поляци, които превърнали къща под наем в кухня за производство на амфети и пико Тъпче се само с боклуци Ям пица и паста всеки ден, здравословното не ме вълнува, признава Маги Халваджиян
Очаква дете Натали Трифонова е бременна с момче Огромна руска атака по Киев (ОБНОВЕНА) Най-малко 9 загинали и десетки ранени
13-годишно дете в кома след катастрофа Блъснат е с тротинетката си Пенсионен фонд "Топлина" е с най-висока доходност за последните 2 г. при универсалните, професионалните и доброволните фондове