Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Лоша новина за великденската салата

Ключови думи: Великден, новини, Флагман, салата, нитрати

Букет с нитрати има във великденската салата. От 13 тествани зеленчука в 7 се установи, че съдържанието на вредни вещества е над нормата. Това показва изследване, направено от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, поръчано от „Телеграф“.

Зеленчуците, необходими за изследването, са закупени от столичен пазар, от обект на голяма верига магазини и от магазин за зарзават. Изследвани са зелени салати, лук, репички, рукола, краставици, тиквички и спанак. Резултатите от анализа показват, че без нитрати или с ниско и безопасно съдържание са краставиците.

Чист откъм замърсяване, предизвикано от торене, е и зеленият лук. При проучването са взети зелени салати както от пазара, така и от магазин. Оказва се, че тази от обект на търговска верига е чиста. Репичките обаче имат високо съдържание на нитрати, а дори и нитрити, които са изключително опасни за здравето. Зелената салата, купена от пазара, показа наличие на нитрати. Със съдържание на вредните вещества са още вносните тиквички и дори българският спанак. Д-р Иванов коментира, че наличието на нитрати не трябва да ни плаши, но все пак е добре да киснем салатите в оцет и вода.

2
Коментара по темата
2.
Оцелял от СДС Чумата
16.04.2025 15:38:10
“Само СеДИСе и четиридесет и пет години стигат.”
Сещате ли се вече за Бай Тошо, а - гниди ньедни ?!
Хайде пак: “Само СедИсе.”
1.
Иван
16.04.2025 12:23:12
Автора толкова добре разбира от химия и биология че е написал че имало краставици без нитрати, и как е порастнало това растение без азот, със сигурност е бил двойкаджия.
Да нитратите са опасни, в големи количества, но кажете на хората истината не трябва да ядат повече от половин кило салата на ден. Оцета би могъл да помогне но съотношението му трябва да е 1част оцет към 4 части вода и зеленчука да се кисне 15 мин в тази течност. Така може да ядете салата от изкиснат в оцет и вода зеленчук до кило и половина дневно.
А с репичките с нитрити ме накара да се замисля, нитрити се получават най вече при пържене на зеленчуци. Всъщност е възможно, ако репичките са били завързани в найлонови чували и държани на слънце, при затопляне над 60 градуса и липса на кисород нитратите се превръщат в нитрит, такива репички са наистина отровни.
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила