Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всяка събота задължително правя за закуска македонска комат баница

Ключови думи: комат баница, рецепта

Тази Комат баница ще ви плени още с аромата си, докато се зачервява във фурната. А опитате ли първото парченце, няма да усетите как сте излапали половината!

Всъщност на вкус много напомня любимия на много българи зелник, но приготвянето и оформянето му са малко по-различни от това, с което сме свикнали. Ето какво ви трябва като продукти за невероятната Македонска Комат-баница:

Македонска Комат-баница

Продукти:

1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна)
2 чаени лъжички захар
2 чаени лъжички сол
600 мл топла вода
1 кг брашно
100-150 г маргарин или масло на стайна температура
Плънка:

нарязано кисело зеле и шунка (но може да я направите с праз, спанак, сирене, кайма…)
Разтворете маята в хладката вода със захарта и оставете да се активира за 5-10 минути. С постепенно добавяне на брашното, размесено със солта, се замесва средно тесто, което не лепне по ръцете. Оставя се покрито да удвои обема си, половин час.

Намачкайте го малко и го разделете на 2 части. Разточете кора (5 мм) с точилка и намажете цялата с масло и я нарежете на лъчи като слънце. Сгънете парчетата едно върху друго в средата.

Получената „топка“ надиплено тесто намажете с олио и отново разточете на кора.

Слага се в голяма тава от фурната, застлана с хартия за печене. Разтегнете го още с ръце и повдигнете краищата.

Разпределете плънката върху кората, да покрие цялата повърхност. Повторете процедурата с второто тесто (разточване, разрязване, сгъване и отново разточване), след което с разточената втора кора покрийте плънката и завършете с „къдрички“ отстрани, повдигайки ръбовете на тестото и завивайки ги навътре, за да затворите баницата.

Пече се 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180-190 градуса.

Изпечената и още гореща баница напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да се задуши 10-тина минути.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Взе ключово решение Теа Таирович се омъжи Сподели какво мисли за Фарниев Маринов говори за борбата ни
Виталий Кличко с много важно изказване Кметът на Киев говори за войната Продадоха потник за 7 милиона долара Дрехата е емблематична
Огромен скандал в ресторант, жена откри в чинията си... Плъх в обедно меню Блести в Италия Николов с фурор във волейбола
БФС с много дискусионно решение Финалът за Купата няма да е през почивен ден Дръзка кражба в... Казанлък
Председателят на Европейския съвет идва в България Антонио Коща ще проведе срещи с президента и премиера Сърцето му се къса Камата скърби за Йохан Кройф
Мощно земетресение до... Еквадор Жените, които са майсторки в прикриването Не можеш да я хванеш в изневяра, защото винаги ще „замаже“ положението