Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки

Ключови думи: памук питки, рецепта

Направих 45 питки от 2 кг  брашно! Правя ги, когато чакам гости или пък за рождените дни на децата и всички се изяждат за няма и половин час!

Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб. Пригответе се да удивите любимите си хора с тази проста, но впечатляваща рецепта! Ето как да си приготвите тези фантастично вкусни и меки Памук-питки:

Памук-питки

Продукти (измерени с чаша от 200 ml):

За тестото:

2 кг брашно
2,5 чаши хладко мляко
5 чаши хладка вода
80 мл олио
2 супени лъжици суха мая (20 г)
3 чаени лъжички сол
За намазване:

2 супени лъжици кисело мляко
1 яйчен жълтък
¼ чаша вода (25 ml)
Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, солта и сухата мая.

Добавете топлото мляко, топлата вода и растителното масло.
Месете до получаването на гладко и меко  тесто (става леко лепкаво).

Покрийте купата и оставете тестото да втаса за 1 час на топло място.

След като тестото е втасало, го премесете отново за кратко, за да се освободите от излишния въздух и миризмата на мая. Оставете да престои още 30 минути.

Разделете тестото на 45 равни части. Оформете всяко парче на топка и ги оставете да почиват още 20 минути.

Загрейте фурната на 250°C. През това време смесете киселото мляко, жълтъка и водата за замазване.

Вземете отпочиналите топки тесто, притиснете ги леко с длан, за да оформите плоски питки (направете вдлъбнатини с пръсти, като разнасяте върху тях кисело-млечната смес).

Поставете питките върху тава, покрита с хартия за печене (или намазнена с олио) и печете в предварително загрята фурна на 250°C за около 10 минути или до златисто кафяво.

Извадете ги от фурната, оставете ги леко да изстинат и се насладете на тяхната мекота и вкус!

Останалите можете да замразите – те ще останат свежи и вкусни, когато ги размразите.

Съвет:

Тези хлебчета са идеални за сандвичи, като добавка към супи или просто с малко масло. Ние най ги обичаме под формата на хамбургери – всеки ги пълни с каквото харесва.

Опитайте ги и споделете опита си – сигурна съм, че ще станат любими във вашата кухня!

3
Коментара по темата
3.
Вай
01.04.2025 10:29:22
Ако смятан правилно по45гр.питката.Ми на мен лично ще ми стигнат,десетина.Щото ям,не им се любувам!!!
2.
Спагети
31.03.2025 15:12:00
с лук и друго каквото имате и обичате,например кайма,сирене,кашкавал,майонеза,доматено пюре.Може с захар и мляко.Те не съдържат мая.
1.
Марио
31.03.2025 07:23:54
Точно на подобни питки се дължи това, че в БГ има супер много тулупи.
  Добави Коментар
Наградиха Боряна Миткова и Златка Райкова Присъстваха куп знаменити имена от шоубизнеса Потъна в скръб Майкъл Дъглас бе добър приятел с Вал Килмър
Получи голямо признание Невяна Владинова с успехи и като съдийка Тази новина сигурно ще зарадва Тръмп 155 000 работни места повече в САЩ
Много е щастлива Лорънс с второ дете Биячът на метеоролозите ги карал да си почистят кръвта Румяна и Георги Златанови благодарят на Бог, че са живи след нападението
Бе на косъм от смъртта Скалата можеше да загине Избухна скандал с него Ван Дам е на 64, може да влезе в затвора
Полицията го търси Мъж изчезна Дете престъпи закона Неприятен случай в България
Взе разтърсващо решение Отказва се от спорта на 21 години Спешни мерки заради обилни валежи взеха... Във Враца