Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецептатата на баба Пена: От 1 кг брашно излизат три големи козунака!

Ключови думи: козунак, рецепта, флагман

Аз, естествено, имам рецептата записана, а текстът започва така: „от 1 кг  брашно излизат 3 големи козунака“. И това е точно така – от посоченото количество съставки може да замесите доста като количество  тесто, което след това да разделите на три (или на повече) и да изпечете козунаци за цялата фамилия!

А козунакът на баба Пена е класическа рецепта за козунак – с яйца, прясно мляко и достатъчно захар, че да се топи в устата от сладост! Запишете си продуктите и непременно го пригответе за празника:

Козунакът на баба Пена
Необходими Продукти:
1 кг брашно тип 400
1 кубче прясна мая
5 яйца
1 малка чашка олио
1 малка чашка разтопено масло (или мас)
200 г захар
щипка сол
300 мл топло прясно мляко
И още:

150 г стафиди
100 г захаросани кори от лимон или портокал, а ако нямате може и настъргана кора
1 яйце за мазане
Или:

гъсто сладко/мармалад на вкус
натрошени орехи
Или:

локум и орехи
Начин на Приготвяне:
Първо активирайте маята в малко количество от млякото, добавяйки лъжица захар и лъжица брашно.

Пресейте 3/4 от брашното (поне 2 пъти, за да влезе въздух) и оформете кладенче в средата. Поръсете брашното около кладенчето с щипка сол. Изсипете шупналата мая в кладенчето, добавете захарта, топлото мляко (разбито предварително с яйцата) и започнете да бъркате, постепенно загребвайки брашно от стените на „кладенчето“. Докато месите, добавяйте от разтопеното масло, смесено с олиот (потапяйте ръцете си в мазнината). Когато продуктите се съберат на топка, започнете да добавяте и от другата 1/4 брашно, като внимавате тестото да не стане прекалено твърдо (трябва да е като меката част на ухото). Може да не използвате цялото количество брашно.

Тестото се омесва добре (да не лепне) и се оставя да удвои обема си. Обърнете внимание, че яйченото тесто втасва малко повече, така че го оставете да втаса хубаво.

След това премесете тестото на плота и ударете в работната повърхност 20-тина пъти, за да вкарате въздух в него.

Разделете тестото на 9 равни части, от които оформете топки.

От всяка топка разточете дълъг правоъгълник, поръсете го със стафиди и захаросани корички от лимон и портокал, а може да го залеете и със сладко по избор плюс орехи (или локум с орехи). Навийте като руло.

От три такива рула изплетете плитка. Ще получите три плитки, които подредете в подходящи тави или форми, застлани с хартия за печене.

Намажете ги с яйце отгоре, оставете ги да втасат още малко, след това ги поръсете с едра захар и изпечете на 200 градуса, около 50-60 минути и когато хванат цвят отгоре, ги покрийте с хартия и намалете на 150 градуса и печете до готовност.

Можете да изпечете плитките поотделно или да ги съедините в кръгла форма с дупка в средата, която се пълни с великденски яйца за Великден.

1
Коментара по темата
1.
Вай
31.03.2025 22:47:00
Три голями,по ТРИ КИЛА,ЕДИНИЯ!!!ЕХ,тая баба.СУПЕР БАБА!!!
  Добави Коментар
Тази новина сигурно ще зарадва Тръмп 155 000 работни места повече в САЩ Много е щастлива Лорънс с второ дете
Биячът на метеоролозите ги карал да си почистят кръвта Румяна и Георги Златанови благодарят на Бог, че са живи след нападението Бе на косъм от смъртта Скалата можеше да загине
Избухна скандал с него Ван Дам е на 64, може да влезе в затвора Полицията го търси Мъж изчезна
Дете престъпи закона Неприятен случай в България Взе разтърсващо решение Отказва се от спорта на 21 години
Спешни мерки заради обилни валежи взеха... Във Враца Жесток побой в... Сандански
Тежко провинение зад волана Мъж кара мъртво пиян Този мъж отиде за риба в... Огромна локва в София