Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всеки може да направи този бъркан козунак, защото е без месене

Ключови думи: козунак без месене, бъркан козунак, рецепта

Месенето на козунак изисква майсторство, което се придобива с доста практика. А в наше време жените работят и нямат много време за такива занимания.

Поради това си купуват готов козунак от близкия магазин. Ако имат късмет, до тях ще работи и фурна, където ги месят майсторски. Но ако желаете да имате бързо направен домашен козунак – ето един вариант.

Необходими продукти

500 г брашно
25 г прясна мая
120 г масло на стайна температура (много меко)
160 г захар
300 мл прясно мляко
3 яйца
2-3 прахчета ванилия (или 1 течна ампула)
1-2 с. л. лимонена (портокалова или др.) кора
щипка сол
За плънката – по желание – шоколад, локум, стафиди, орехи…

Как да си го направите:

Първо е необходимо да разтворите маята в хладко прясно мляко. След това разбийте яйцата в подходяща купа, в която ще бъркате козунака. Пресейте брашното и смесете всички продукти. Разбъркайте ги добре, докато получите хубава гладка смес.

Можете да бъркате на ръка или с планетарен миксер, ако имате. Покрийте купата с фолио и оставете съда на топло за около 40 минути – да втаса тестото. Покрийте формата за печене с хартия за печене, която съвсем леко сте намазали предварително с олио. Втасалото тесто изсипете във формата.

Може да сипете 2/3 от тестото и да сложите някакъв пълнеж по средата – парченца шоколад, нарязан локум, предварително накиснати стафиди или каквото ви харесва.

След това покрийте с останалото тесто. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути. С уговорката, че е необходимо да се съобразите с фурната си и да внимавате да не изгори отгоре козунака.

3
Коментара по темата
3.
дрън дрън
29.03.2025 20:37:02
Много малко хора могат да направят читав козунак защото за втасване е необходима точна и постоянна температура около 28-29 градуса. Не пишете глупости
2.
Bvc
29.03.2025 06:39:51
Интересно,без да правиш,,фитили,да ги сплетеш,как ши стане,като на снимката?Или тя е,,илюстративен!!!
1.
Вай
29.03.2025 06:37:22
Помня,прабаба ми по цял ден,не се спираше.Работеше,от тъмно до тъмно и успяваше,да Омеси, приготвинай-вкусния Великденски козунак
  Добави Коментар
Неприятна случка с Гришо Димитров е любимец на много фенове по света, но има и недоброжелатели Лек трус в България Край Пловдив
Сложи си пръстен на корема, за да отслабне Добре съм, възстанових се. Работя по концерта в Арената и нямам търпение за тази среща с феновете си, заяви кратко и ясно Азис Кабинет на Фондация "Искам Бебе" ще бъде разкрит в община Царево Двойките с репродуктивни проблеми освен финанси, имат нужда нужда и от подкрепа в пътя към мечтаното бебе, заяви кметът Марин Киров
4.6 кг марихуана в легло на шофьор откриха митническите служители МП Лесово Водачът - турски гражданин с инициали Х.Е., е превозвал стока от Нидерландия за Турция Може ли позитивното мислене да помогне в онлайн игрите?
С каква тайна съставка ще направи гъбената супа по-богата и ароматна Ще се изненадате колко висококачествено и богато ще бъде ястието Путин нареди 160 000 души да бъдат призовани на военна служба Възрастта за задължителната казарма бе увеличена на 30 г.
Годишната класация на Forbes: Мъск и Тръмп са удвоили парите си Половината милиардери са от САЩ, Китай и Индия Възрастен мъж седна на една пейка и почина Случаят е от Хасково
Разпети петък става Черен петък в магазина Търговци свалят цените за Великден, пуснаха телевизори и сушилни с 300 лева отстъпка Почина топ полицай Близките му съобщиха, че поклонението ще се състои на 1 април 2025 г. от 12.30 ч. в Траурен дом „Харон“ в Добрич