Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Затова се пукат и не се боядисват хубаво

Ключови думи: яйца, варене на яйца, яйца великден

Въпреки всички усилия и любов, които влагаме в приготвянето и украсяването на великденските яйца , често оставаме разочаровани.

Яйцата се напукват , цветът не е равномерен по цялата повърхност на черупката, „апликацията“ е лоша, нищо не изглежда така, както сте си представяли…

Къде бъркаме?
Това са стъпките, в които най-често грешим , когато варим и боядисваме яйцата :

Слагате яйцата във вряща вода
Ако поставите студено яйце в гореща вода, почти сигурно е, че черупката ще се спука и ще имате по-малко яйца, отколкото сте планирали!

Ако е малка пукнатина, може да успеете да я замаскирате с украсата, но при по-големи обикновено трябва да изхвърлим яйцето.

Ако в тенджерата има прекалено много яйца, колкото и вода да налеете, те могат да се „ударят“ при варене и затова черупката ще се спука.

Използвате пресни яйца
Тъй като великденските яйца обикновено са твърдо сварени и боядисани, най-добре е да използвате по-стари. Пресните яйца трудно се белят след боядисване, което може да бъде доста неприятно.

Купувайте яйца поне седмица преди боядисване и ги съхранявайте в кутия в хладилника.

Преди да започнете да украсявате яйцата, задължително ги измийте с разреден препарат за миене на съдове, забършете ги с кърпа, напоена с оцет или съвсем малко сода бикарбонат. По този начин ще премахнете всички остатъци, замърсявания, мазнини, следи от пера, а повърхността на черупката ще бъде напълно гладка и готова за боядисване.

Използвате тъмни яйца
По-светлите яйца приемат цвета по-лесно от по-тъмните, а ако сте купили тъмни, задължително ги сварете във вода с повече оцет (поне две чаши).

3
Коментара по темата
3.
По любимите рецепти от редакцията
29.03.2025 12:41:53
Слага се едно голямо прясно изсрано лайно в тенджера, пълни се с вода и се остава да ври, след 10 мин. се вадят яйцата и се изяжда говното, при желание може да се запече на фурна при 180 градуса и да се изяде с тавата.
2.
Данаил петкoof
28.03.2025 15:59:07
Слага се една лъжица сол и яйцата се варят идеално
1.
Филипка
28.03.2025 14:07:05
Пълни глупости, ще ни учите как се боядисват и варят едни прости яйца, цяла наука сякаш е!
  Добави Коментар
Пие специфична спе*ма, защото... Вокалният педагог казва, че е полезно Кънчев с двойна грешка... За Роналдо
Пияницата, който отне два живота, съжалявал, но го оставиха в ареста Обвиняемият Тодор Нейков е без книжка от катастрофата на "Тракия", но често се качвал зад волана Бой в метрото в София Младежи са с наранявания
Отиде си известен режисьор Този свят напусна Ив Боасе Пребиха 20-годишен в София след катастрофа Агресивен шофьор слязъл от колата си и нападнал младият мъж, счупил и стъклото на колата му
Протестиращи затвориха път в България, има задържан Граждани са недоволни от битови условия Откриха мъртви трима американски войници Автомобилът на военните потъна във воден басейн 
Ад край Луковит, тежкотоварен автомобил уби дете  Водачът на камиона, разбира се, е освободен, защо да го задържат, пита Диана Русинова Мъж отиде на гости на 42-годишна пловдивчанка, тя го... Нападна с нож
Човек бере душа след нападение от мечка До България Дете падна от тераса В България