Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тези постни мекици по нищо не отстъпват на другите, цялата къща ухае невероятно

Ключови думи: мекици, постни мекици, флагман

Съществуват различни техники за приготвянето им – с мая, с бакпулвер, сода, газирана вода… Днес обаче ще ви предложим една много лесна рецепта за постни мекици без мляко и яйца – евтина, бърза, а се получават наистина пухкави и сочни мекички.

Прости мекици без мляко и яйца
Необходими Продукти:
650-700 гр.брашно (зависи колко искате да замесите)
500 мл хладка вода
1 ч.л. захар
3-4 с.л. олио
8 гр. суха мая или 15-20 гр. прясна мая
1 ½ чаена лъжичка сол
олио за пържене
Начин на Приготвяне:
Обикновено за повечето тестени изделия е необходимо съставките да са със стайна температура, като това важи особено за яйцата, млякото и киселото мляко, които трябва да се извадят от хладилника поне 1 час преди приготвянето на самите изделия, но в този случай нямате нужда от подобно правило, защото в нашата рецепта няма млечни продукти и яйца. Всичко, което ви трябва, са 500 ml чиста вода със стайна температура.

Сложете маята (суха или прясна) в по-дълбок съд. Налейте отгоре 250 мл хладка вода, добавете 1 чаена лъжица захар и няколко лъжици брашно. Оставете за 10 минути на топло място без течение, за да се активира и шупне маята.

Останалата вода (250 мл) добавете към шупналата мая и постепенно добавете брашното. Заедно с брашното добавете на порции 3 супени лъжици олио и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Тестото се разбърква с дървена лъжица, докато се получи смес малко по-гъста от тази за кекс.

Тестото трябва да е много меко, дори лепкаво (като на снимката). Накрая омесете тестото съвсем малко на ръка, за да сте сигурни, че всички съставки са равномерно разпределени и няма брашнени бучки.

Покрийте тестото с плик или прозрачно стреч фолио и оставете да втаса само веднъж, след което започнете да пържите меките. За пържене са достатъчни 300 мл олио, което трябва да загреете в по-дълбок съд на котлона.

Преди да оформите меките, които се разтягат с ръка, потопете ръцете си във вода и след това откъснете от тестото, което трябва да оформите на тънък кръг. Интересното в тази рецепта е, че никоя мекичка не е същата като предишната, нито като следващата, всички са подобни, но различни.

Така приготвените кръгчета тесто се запържват в олиото от двете страни, докато бухнат и покафенеят и добият златист цвят от двете страни. Като извадите мекиците от олиото, ги наредете в чиния със салфетка.

Ядат се топли.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Глобиха го с 5 бона ДК към БФС реши, че... Първа целувка в "Ергенът" 4 В следващата седмица
Двама българи са задържани в Гърция Твърди се, че са членове на престъпна организация Любопитен списък с млади "лъвове" Без играч на Левски при младежите
Пак шокира мнозина Ария май не е срамежлива Разби му сърцето Ето какво твърдят за вратаря на Барса
Стрелба на летище В САЩ Бобър тормози хиляди души В Словакия
Кънчев се поизпоти в "Стани Богат"... На сложен въпрос Бургазлии излязоха на протест в защита на Конституционния съд и правовия ред Протестът в Бургас премина мирно, като присъстващите изразиха надежда, че подобни акции ще привлекат все повече граждани, готови да се борят за справедливо правосъдие и върховенство на закона
Рубльов с интересни думи за Григор Димитров Хасковлията става за актьор Легендата Рикиши към българин: Сине... Американецът приема като дете "Русев"