Туркините взеха от нас рецептата за алтън милинки и я подобриха
Чудни, дъхави милинки с аромат на масло, меки като памук и чудни на вкус! Рецептата е българска, но една турска домакиня я „подобри“ и публикува в своя кулинарен блог. Затова ги кръстихме Алтън милинки (или с други думи – „златни милинки“).
Няма по-голямо изкушение от тесто – опитайте по нашата рецепта. Ето какво ви трябва:
Продукти (чаша от 200 ml):
1 чаша прясно мляко
1 чаша гъсто кисело или квасено мляко
1/2 чаша олио (100-120 мл)
1 яйце + 1 белтък (запазете жълтъка)
1 чаена лъжичка сол
1 пакетче суха мая (10 г)
5 чаши брашно +-
За плънката:
100 г настърган или ситно нарязан кашкавал/чедър
За заливката:
100 г разтопено масло
1 жълтък
Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете всички мокри съставки с маята (хладка или на стайна температура), след което постепенно добавете брашното и солта и замесете меко тесто, което съвсем леко да лепне по ръцете.
2. Покрийте и оставете на топло да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
3. След като изтече времето, извадете тестото върху леко набрашнена повърхност, премесете го внимателно и го разделете на 28-30 топки.
4. Сплескайте и отворете всяка топка с върховете на пръстите си, след това поставете плънката в средата и отново затворете тестото като топка.
5. Подредете топчетата в намазнена тавичка и ги залейте с разтопено масло, към което сте добавили 1 жълтък.
6. Включете фурната да загрява на 185 градуса и след като достигне температурата (за 10-15 минути), поставете милинките във фурната да пекат за 25-30 минути.
Готовите милинки извадете от фурната, оставете да се охладят леко, преди да ги разделите и поднесете.
Добави Коментар