Тази жена направи нещо уникално - сладолед с ракия
На изложението „Фудтех“ 2025 в Пловдив едно уникално изкушение спечели приза „Избор на потребителя“ – италианско джелато, но с български привкус. Майсторът джелатиер Диана Димитрова и нейният екип създадоха нещо, което никой досега не бе опитал – сладолед с козунак и кайсиева ракия, информира Радио Фокус.
Тази комбинация започнала като поръчка за един ресторант в София, но бързо станала хит. „Ракията е нещо, което говори на всеки българин, без значение дали е мъж или жена. А реакциите – истинска радост, защото никой не очаква, че подобен вкус може да съществува“, разказва Димитрова.
Алкохол в сладоледа? Това само по себе си е рядкост, но Димитрова и екипът ѝ не просто добавят ракия – те създават вкусове от нулата, без готови смеси и бази. Всяка рецепта е прецизно балансирана, така че крайният резултат да бъде съвършен – било то сорбе от тиква, сладолед с шамфъстък или, разбира се, тяхното прочуто джелато с козунак и ракия.
Освен че експериментират с вкусове, те са и пионери в устойчивото производство. Вместо да изхвърлят белтъците, които остават от рецептите, започват да правят ореховки, кокоски, френски макарони. Така, от малка джелатерия, постепенно се превръщат и в сладкарница.
Днес предлагат над 40 вида ръчно правен сладолед, като използват само истински продукти – ядки, тахани, мед. И макар че засега имат обекти само в София, скоро може да отворят врати и в Пловдив.
Едно е сигурно – сладолед с ракия не се среща всеки ден. Но когато някой се осмели да го направи, резултатът може да бъде само един – награда и възторг от всеки, който го опита!