Ако пържиш картофите така, ще искат да ги ядат още от тигана
Класическата рецепта за пържени картофи е позната на почти всяка домакиня. Въпреки това ястието може да стане много по-вкусно, ако знаете няколко трика. Главният готвач Джими Оливър обясни как картофите ще се превърнат в истински шедьовър.
Необходими продукти:
картофи – 2,5 кг;
гъша мас или несолено масло – 4 супени лъжици;
зехтин;
чесън – 1 глава лук;
градински лук – ½ връзка.
Ако планирате да приготвите голям брой порции, тогава е по-добре да вземете три килограма картофи наведнъж.
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете картофите. Няма нужда да ги режете. Пържете както обикновено и не забравяйте да посолите директно в тенджерата с картофите. След 15 минути поставете изпържените картофи в гевгир и ги оставете да се отцедят. Вземете отделен съд и изсипете в него гъшата мазнина и маслото. Добавете една супена лъжица зехтин и изсипете получената смес в тава за печене. Поставете картофите върху хартия за печене. Добавете малко сол и черен пипер, след което разбъркайте ястието. Важно е картофите да са равномерно намазани с масло и подправки. Покрийте картофите и оставете в хладилника да престои за една нощ.
Извадете картофите от хладилника, счукайте чесъна и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. След около час картофите са готови за сервиране. Можете да ги нарежете непосредствено преди хапване.