Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

В ресторантите така задушават лука, тайната е на Голдън Рамзи: Готов за миг, много по-сочен и без миризма на пържено в апартамента

Ключови думи: пържен лук, задушаване на лук

Задушаването на лука е една от онези дребни стъпки в кулинарията, на които често не обръщаме достатъчно внимание.

Обикновено просто го нарязваме, слагаме го в загрято олио и го оставяме да се готви, докато се занимаваме с други неща.

Но професионалните готвачи, особено в големите ресторанти и хотели, знаят една малка, но гениална тайна, която променя вкуса и текстурата на лука, като същевременно елиминира неприятната миризма в кухнята.

Какво правят топ готвачите различно?

Известният кулинарен експерт Гордън Рамзи споделя, че ключът към перфектния задушен лук се крие в добавянето на сода бикарбонат и захар. Това не само ускорява процеса на карамелизиране, но и прави лука:

По-сочен и сладък – Содата омекотява клетъчните стени на лука, което освобождава повече влага и прави структурата му копринено гладка.
По-бързо готов – Намалява времето за готвене наполовина.
По-ароматен, без силната миризма на пържено – Содата намалява отделянето на серни съединения, които са основният виновник за неприятния мирис, който се разнася из целия дом.

Как да използвате този метод у дома?

Лесно е! Следвайте тези стъпки:

Нарежете лука на ситно или на шайби, в зависимост от рецептата.
Загрейте малко мазнина (масло или олио) в тиган на умерен огън.
Добавете щипка сода бикарбонат и малко захар (около 1/2 ч.л. сода на 2 глави лук и 1 ч.л. захар).
Разбъркайте добре и оставете лука да се готви, докато придобие златист карамелен цвят.

Допълнителни предимства на този трик

По-малко нужда от сгъстяване на ястието – Лукът, обработен по този начин, естествено придава плътност на яхнии, супи и сосове.

По-богат и наситен вкус – Ястията получават по-дълбок аромат, напомнящ за бавно приготвена храна в елитни ресторанти.

По-здравословна алтернатива – Намаляването на пърженето до минимум прави храната по-лека и лесносмилаема.

Този трик се използва от най-добрите шеф-готвачи по света и вече може да стане част и от вашата кухня! Опитайте го и усетете разликата още при следващото си готвене.

1
Коментара по темата
1.
Капитана
24.02.2025 21:11:06
Голдън Рамзи да не е брат на Силвър Рамзи?Всички ли във Флагман сте с Паркинсон?
  Добави Коментар
Сложи край на любовна приказка 27-годишната Синди е сама Не отиде на погребението на бившата си жена Дейвид Хаселхоф може би не се разбира с близки на Памела Бах
Разплака се, защото... Трябваше да снима неприятна за нея сцена Направи скандално признание Чаровна дама си има приятели с екстри 
Медведев се подигра със Зеленски и Фон дер Лайен Твърди, че европейските елити "избират смъртта" PR експерт: Тандемът Борисов-Пеевски ще реши колко дълго да ни управлява кабинета „Желязков” Трябва да изминем пътя към еврозоната, за да затворим тази врата към големия съветски брат, който ни чака оттатък Черно море, каза Диана Дамянова
Твърди, че е била опипвана от... Полицайка Прави сензационен ход? Роналдо се завръща в Реал?
Неочаквано високи температури в... Англия Почина млад футболист Трагедия до България
Неприятна случка с Гришо Димитров е любимец на много фенове по света, но има и недоброжелатели Лек трус в България Край Пловдив