Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

На празника в неделя ястията на трапезата трябва да са...

Ключови думи: месни заговезни, флагман, традиции, обичаи

Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Всяка година той се пада на различна дата, като тази година е на 23 февруари. 

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. Затова и на трапезата се слагат само месни ястия.

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо". В седмицата след "Месни заговелки" се яде много сирене, масло и яйца, преди неделята на Сирни заговезни.

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Момъкът иска прошка, за да получи момата, която си е избрал.

Обичаи
Някъде е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни.

Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите – колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.

Традиции
По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

За да хапнете всички нещо вкусно на празника, от jenata.blitz.bg ви предлагаме няколко рецепти на традиционни ястия, с които да отрупате трапезата:

Свински ребра със зеле

Необходими продукти:

1 кг свински ребра
1 средно голяма зелка
1 малко бурканче едросмляна лютеница или 1 ч. ч. домати от консерва
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
2 бр дафинов лист
щипка черен пипер
1 равна с.л. червен пипер
сол на вкус
60 мл. олио или 2-3 с. л. свинска мас
2 ч.ч. топла вода
Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера със сгорещено олио или свинска мас запечатвайте ребрата, докато придобият златист загар от двете страни. Ребрата се оставят настрана.

Зелката се измива и се нарязва на дребно и се слага в подходяща тава.

В дълбок тиган или в тенджера се запържват една глава лук и две скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавят се червеният пипер, лютеницата и дафиновият лист. Вместо лютеница може да ползвате домати от консерва или 1-2 супени лъжици доматено пюре.

Добавят се ребрата заедно със сока, който са пуснали. Всичко се разбърква добре и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.

Така приготвените ребра с подправките и запръжката се прехвърлят в тавата при зелето като всичко се разбърква добре с ръце. В тавата се изсипват две чаени чаши вода и зелето се покрива с фолио.

Пече се на загрята на 200 градуса фурна за около половин час, след това температурата се намалява на 170-180 градуса и се пече още един час.

Към края фолиото се премахва и тавата се връща във фурната докато зелето се запече, като трябва периодично да се разбърква до получаване на желания загар.

Свинско месо с нахут

Необходими продукти:

200 гр сух нахут или консерва с нахут
около 700 гр свинско месо
1 консерва домати (около 500 г)
1 морков
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. свинска мас (или 3-4 с. л. олио)
червен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
 мащерка
пресен магданоз
сол
Начин на приготвяне: 

Почистете нахута, измийте го и го накиснете за една нощ в студена вода, ако ползвате сух нахут. Сложете накиснатия нахут да ври. 

Докато нахутът ври, нарежете месото на хапки. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете маста и запържете месото, за да се запечата.

Извадете го от тигана и там поставете зеленчуците. Задушете ги леко и добавете дафиновите листа, нарязаните скилидки чесън и сухата мащерка. Сложете червения пипер и разбъркайте. По желание поръсете и лют червен пипер на вкус.

Добавете доматеното пюре. Оставете да поври за кратко. Пасирайте доматите от консервата и ги прибавете към зеленчуците. Налейте и чаша вода. Прибавете месото и изчакайте ястието да заври.

Прехвърлете ястието в подходящ съд за печене с капак и печете около час и половина – два часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Когато месото е почти напълно готово, прибавете отцедения нахут и допечете ястието за още 15 минути.

Поръсете с пресен магданоз, непосредствено преди сервирането.

Зелеви сарми

Необходими продукти:

500 гр кайма смес
200 гр ориз
1 глава лук
1 морков
листа от кисело зеле
червен пиппер
чубрица
кимион
Начин на приготвяне:

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с малко вода, чубрицата, кимиона и черния пипер.

Лукът и морковът се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата. Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза  за десетина минути. Ако е необходимо, се долива вода.

В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус, но имайте предвид, че и каймата обикновено е солена.

Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две според големината на зелевите листа и се слага върху листата, на които предварително са почистени с ножче твърдите части в основата. Сармите се сгъват като пакетче и се подреждат в обилно намазнена тавичка.

В тавата може да сложите и малко домати от консерва, за да  се образува нещо като сосче.

След като подредите сармите, ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 180-200 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата.

След като изтече един час, отвийте сармите и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.

Баница с кайма и гъби

Необходими продукти:

600 гр кайма
1 връзка зелен лук
200 гр нарязани гъби
1 пакет кори за баница
3-4 яйца
200 мл. газирана вода
1 к. ч. олио + 2-3 с. л. за намазване
2 щипки чубрица
млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Каймата се размива с малко хладка вода, за да не стане на бучки. Зеленият лук се нарязва, след което бялата част се отделя от зелената.

Мазнината се загрява на котлона и в нея се задушават за кратко гъбите и бялата част на лука, а след това се добавя каймата. Пържи се до изпаряване на водата, като продължава да се бърка. Добавя се зелената част на лука и се подправя с черния пипер и чубрицата.

Върху намазнена тава се разстила кора. Намазва се с олио. Върху нея се слага още една намачкана кора и се поръсва от сместа. Всичко това се повтаря до изчерпване на корите.

За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Най-отгоре баницата завършва с две цели кори.

Нарязва се на парчета и се полива със заливка от олиото, яйцата и газираната вода, предварително добре разбити. Отгоре можете да поръсите със сусам.

Баницата се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, която след това се намалява на 170 градуса.

Блиц

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
България има нова надежда в спорта В тениса на корт при жените Тежка катастрофа в София Колите са изпотрошени
Министерството на туризма представи България на много голямо туристическо изложение В Дания Борисов с извънреден ход след екшъна на "Възраждане" на пъпа на София Осъждаме политическата агресия и риторика, която подменя политическия дебат и въвежда в заблуждение общественото мнение по отношение на членството на България в Еврозоната, посочват от партията на Борисов
Карлос Насар разкри мечтите си и обяви: Господ винаги ме среща с правилните хора Когато скъсах ахилес, от федерацията спряха да ми вдигат телефона, обяви олимпийският шампион Искате бели зъби? Лесни начини да ги постигнете в домашни условия Едва ли има някой, който не би искал да има красива усмивка, на която всеки да се възхищава
Огромен проблем пред Южното Черноморие Южното Черноморие е поставено под риск да остане без питейно-битово водоснабдяване през летните месеци Напрежение на протеста на "Възраждане", има пострадали Какво се случва в София?
Костадинов: 10 хиляди българи се борим за свободата на другите 6 490 000 Ето какво твърди политикът Ранени полицаи и арести на протеста на „Възраждане” "Възраждане" запали чучула с лицата на видни европейски лидери в центъра на София. Това съобщиха от пресцентъра на партията
"Погребаха" го Фалшива новина стресна феновете на Захари Бахаров Масови фалити на производители заради олио от Украйна В момента цените на външните пазари са ниски, на вътрешния също не се наблюдава покачване, въпреки поскъпването има на всички стоки