Тази храна е...
Не можем да кажем, че киселото зеле е типично само българска храна. То се използва от векове в европейската кухня, особено в Германия. Приготвят го и в Корейския полуостров.
Продуктът на млечно-кисела ферментация е нискокалоричен и богат на витамините С, А, В и К, както и на много микроелементи, които попадат в него не само посредством зеленчука, а и със солта, с която се приготвя.
Тъй като ястията с кисело зеле съдържат много натрий, обикновено не се солят допълнително и с тях трябва да внимават хората с високо кръвно налягане и бъбречни проблеми. Иначе зеленчукът е много полезен за стомашно-чревния тракт. Той буквално "измива" червата отвътре заради богатото си съдържание на фибри, освен това подхранва добрите бактерии, необходими за правилното храносмилане и поддържането на имунитета.
Киселото зеле може да се консумира сурово на салата, а също да се вари и пече.
Човек трябва да приема сол ежедневно поне по 6-8 грама за да живее въобще.
Разбира се това не означава да изядете 1кг сол наведнъж, но всяка година, всеки от вас изяжда по 2,5 килограма сол щом сте живи.